Nokia 8 prvi utisci (FOTO, VIDEO)

Znamo da ste ovo čekali s posebnim nestrpljenjem - otkrivamo vam kakva je Nokia 8 uživo!

Nokia 8 prvi utisci (FOTO, VIDEO) Foto: MONDO portal / Marko Čavić

I prije nego što se Nokia 8 pojavila na tržištu imali smo ekskluzivnu priliku da je isprobamo na IFA 2017 sajmu u Berlinu. Kratko, ali zanimljivo iskustvo, koje nam se dopalo! Prije svega, važno je da vas podsjetimo da je Nokia imala uvijek drugačiji pristup svojim aktivnostima, posebno kad je promocija telefona u pitanju. Izgleda, ne možemo da tvrdimo odmah da je tako nakon jednog susreta s evropskim timom (HMG i Nokia), ali izgleda da je to opet ona, stara Nokia što se pristupa poslu tiče.

U srcu Berlina dočekala nas je vesela, mlada HMD Global ekipa, koja je s puno entuzijazma radila s nama na novom Nokia konceptu, i nekako usput, naglas pričala o prednostima koje imaju u odnosu na konkurenciju (ime, nasleđe, zaostavština, iskustvo starih i energija novih ljudi, recimo) i problemima koji ih čekaju (novo dokazivanje i mukotrpan rad, recimo) u prostoru koji je maštovit, preuređen u džunglu i sa gluvom sobom bez svjetla u kojoj smo mogli da se posvetimo samo Nokia OZO zvuku.

Nokia 8 oduševila na testovima!

Pred nama kompletan proizvodni proces - od komada aluminijuma do savršeno sklopljenog modela Nokia 8 - telefoni bez žica, zujalica i domaćini zaista spremni da u potpunosti ugode novinarima iz cijelog svijeta. Atmosfera - domaćinska i odmah nam je bilo lakše da radimo!

A Nokia 8?

E, Nokia 8 je posebna priča. Svi koji su sumnjali u kvalitet izrade mogu odmah da prestanu da sumnjaju, jer stojimo iza riječi da je Nokia 8 savršeno izrađen i sklopljen telefon, premijum materijala, potpuno svakidašnjeg, ali izgleda koji će prihvatiti najveći broj korisnika. Upravo je to jedan od problema s kojim se Nokia i HMD Global sad suočavaju - moraju prvo da povrate povjerenje korisnika, kako bi počeli da eksperimentišu dizajnerski, kao što je to Nokia ranije hrabro činila.

Ekran telefona je odličan, Android čist, gotovo netaknut, verzije 7.1.1, ali kažu da stiže Oreo gotovo svakog časa, a o unutrašnjim komponentama, kao što su cijev za hlađenje i sloj grafita koji štiti bateriju o kojima smo već pisali, mogli smo da vidimo baš sve i pipnemo rukom, jer je jedan model Nokia 8 smartfona bio rastavljen, kako bismo imali uvid u to da HMD i Nokia zaista vode računa o svakom aspektu izrade telefona.

Telefon se lako drži, ne klizi iz ruke, ali otisci prstiju nižu se na zadnjoj svjetlucavoj, ispoliranoj maski jako brzo. Nažalost, kupci ovog modela s tim će morati da žive, mada će na raspolaganju imati providnu silikonsku masku, kao i plastičnu, u boji kućišta, koja dizajnerski jeste smjela (poput rastegnute kože, koja se sužava ka uglovima telefona).

Ono što oduševljava na prvi pogled kod ovog telefona su dve stvari - kamera i zvuk. Džungla je bila prošarana svijetlećim reklamama, skrivenim cvetovima, koji su zapravo ekrani računara, reflektorima i drugim svjetlosnim elementima, koji su napravili izazovno okruženje za kameru. ZEISS optika, softver i algoritmi kamere pokazali su se perfektnim, gotovo impresivnim, a u galeriji slika imate priliku da se uvjerite u kvalitet prednje, ali i zadnje kamere kroz dvostruki snimak - BOTHIE.

Kamera je jedini dio softvera koji je Nokia u potpunosti izmijenila u Android OS-u i zadovoljni smo što je tako. Interfejs je jasan i intuitivan, a kamera omogućava primjenu bokeh efekta (zamućenje pozadine i isticanje odabranog objekta) u realnom vremenu. Takođe, dvostrukoj kameri se pristupa lako, a omogućen je izbor fotkanja samo kamerom u broji ili „pomoćnom“ monohromatskom.

Okružujući zvuk je sledeća instanca, po kojoj će se Nokia 8 isticati, jer se prvi put na telefonu koristi Nokia OZO Spatial audio pristup, koji snima zvuk sa tri kamera i određuje i prati zvuk koji korisnik snima. Recimo, ako snimate koncert pojačan će biti zvučnik koji se nalazi bliže bini, dok će dva iza njega biti utišana, kako gomila oko korisnika ne bi „kvarila“ zvučni zapis. Nokia OZO je nevjerovatan napredak u odnosu na konkurentske modele, sa kojima smo uporedili Nokia 8 i možete da čujete prostiranje zvuka, odakle dolazi, kako se prostire i da ga pratite slušanjem. Zaveslaj vode lijevom, pa zaveslaj desnom, pa kapanje vode s vesla s desne i s lijeve strane - nevjerovatno novo iskustvu zvučnog zapisa, zaista!

Nokia 8 je čvrsta, možete je stiskati koliko god jako poželite, neće zacviljeti, a antena oko ivica i bokova je uživo mnogo manje primjetna nego na promotivnim slikama.

Sve u svemu, vrlo pozitivan stav imamo nakon prvog sata druženja sa Nokia 8 mobilnim telefonom. S obzirom na to da se telefon u Evropi zvanično prodaje po cijeni od 575 evra, naviše (preporučena cijena je 599 evra), ako sve ostane ovako kakav je početak Nokia 8 ponudila, teško će biti ne preporučiti je za kupovinu!

Uživajte u slikama i snimcima i javite nam vaše utiske o svemu.

Sve vijesti sa IFA sajma iz Berlina pogledajte na linku.

Sve vijesti