Najopasnije plaže na svijetu

Autor:

Na nekim najopasnijim plažama je problem u vodi, a na nekim opasnost prijeti na kopnu. Evo koje treba da izbjegavate.

0
A- A A+

Pojedini djelovi obale Južne Afrike, Australije, Tajlanda i Meksika smatraju se veoma opasnim. U nekima vrebaju ajkule, morske zmije ili čak morski krokodili, a tu su i meduze koje, iako izgledaju majušno i potpuno bezazleno, u sebi nose smrtonosni otrov.

Pored živog svijeta u okeanima, problem za plivače predstavljaju jake struje, kao i zagađenja i ogromna koncentracija bakterija i hemikalija u naizgled sasvim bistroj vodi. Možda najčudniji slučaj je jedna plaža u američkoj državi Virdžiniji, gdje je more potpuno bezbjedno, ali zato plaža drži svjetski rekord u napadima divljih lisica na kupače, piše "Turistički svijet".

Kao sa razglednice: Najlepše plaže na svijetu

Evo koje plaže se smatraju najopasnijim.

"Riblji Kutak" (Fish Hoek) plaža u Južnoj Africi, dugačka je 1.5 kilometara, a opasnost po kupače predstavljaju ajkule, koje nisu rijetke tokom ljetnje turističke sezone. I pored ljudi čiji je posao da alarmiraju kupače ukoliko primijete da se ajkula približila obali, u poslednjih nekoliko godina dogodila su se dva napada sa smrtnim ishodom, i to 2004. i 2010. godine, dok je 2011. jedna žena ostala bez noge nakon napada ajkule, iako je plaža bila zatvorena i podignute zastave za zabranu kupanja. 

Kvinslend i ostrva Tivi u Australiji turistima nude brojne prelijepe plaže, ali opasnost vreba iz vode, gdje pored ajkula žive i Irukanđi meduze, najmanje i najotrovnije meduze na svijetu, čiji je otrov smrtonosan.  

"Zipolite" (Zipolite) plaža u Meksiku, nekada poznata kao nudistički raj, široka je 40 metara i dugačka dva kilometra. Kupanje na ovoj plaži je dozvoljeno, ali uz veliki oprez jer su morske struje veoma jake i kupače mogu da odvuku ka pučini. Do uvođenja spasilačke službe mnogi kupači su izgubili živote, dok od 2007. godine nije zabilježen smrtni slučaj, ali je zato veliki broj registrovanih spasavanja.

"Kejbl" (Cable) plaža sa bijelim pijeskom u Indijskom okeanu u Australiji dobila je ime po telegrafskom kablu koji je 1889. godine prelazio preko plaže i povezivao grad Brum i ostrvo Java. Smrtonosni otrov Irukanđi meduza i ovdje predstavljaja prijetnju kupačima, naročito u periodu od novembra do aprila, a prisutni su i krokodili, čija je populacija znatno porasla nakon zaštite zbog opasnosti od izumiranja tih životinja.

"Ripals" (Repulse) zaliv, nalazi se na jugu ostrva Hong Kong u Kini i nudi prelijepe plaže, koje često imaju problem za velikom zagađenošću vode i količinom otpada koji pluta, na šta upozoravaju i podignute crvene zastave.

Na plaži Virdžinija u istoimenoj državi SAD-a kupači mogu da uživaju u bezbjednom kupanju, ali ono što ovu plažu uvodi na listu najopasnijih su divlje lisice, koje pored toga što na plaži love rakove i krabe, nerijetko napadaju i grizu ljude.