Ukinuto 300 zaraženih aplikacija, provjerite svoje

Ako imate neku od ovih aplikacija najpametnije bi bilo da ih obrišete.

Ukinuto 300 zaraženih aplikacija, provjerite svoje Foto: Promo/TechViral Fake Android Apps

Google je upravo sklonio više od 300 aplikacija koje su imale maliciozan kod u sebi i koristile su se i za DDoS napade putem pametnih uređaja (tableti, telefoni, računari i drugi Android uređaji).

Sve uklonjene aplikacije bile su dio zvaničnog Play Store-a i koristile su se za nadziranje korisnika i sprovođenje pomenutih ciljanih napada. Postoje indicije da su ovi uređaji korišćeni i za najveći sajber napad do sada - WannaCry. Ugroženo je preko 70.000 naloga, moguće više korisnika, jer neki koriste iste naloge na više telefona, u preko 100 zemalja na svijetu, saopštila je grupa od 10-ak bezbjednosnih istraživača, okupljenih oko kompanija Akamai, Cloudflare, Flashpoint, Google, Oracle Dyn, RiskIQ i Team Cymru.

Za to vreme Apple ukida 200.000 aplikacija!

Aplikacije su bile vezane za zabavne sadržaje, kreiranje ili seckanje melodija zvona, menadžere sistema i menadžere memorije, koji su vrlo popularni na Android platformi.

Akcija protiv ovih aplikacija trajala je od 17. avgusta, kad su prvi put primećeni, nakon čega je krenulo odmotavanje „klupka“ u kojem je do sada otkriveno preko 300 aplikacija na istom malicioznom zadatku. Više informacija o ovom svojevrsnom napadu i koje su sve aplikacije uklonjene pogledajte na CloudFlare sajtu i na The Verge portalu, koji je i prenio ovu vijest.


Sve vijesti