Da li znate: Koja zemlja ima najviše turista?

Autor:

Da vam pomognemo - nalazi se u Evropi...

0
A- A A+

Evropa je najposjećenija regija na planeti, saopštila je Svjetske turističke organizacije (UNWTO) za 2016. godinu. Saopšteno je takođe da su međunarodna putovanja porasla za četiri odsto (u periodu od januara do juna 2016. godine), u odnosu na isti period prošle godine.

Tokom godinu dana svjetske destinacije je posjetilo više od 560 miliona turista, što je 21 milion više nego 2015. godine.

Zemlje Azije i Pacifika zabilježile su porast broja turista za devet odsto, što je najveći porast na svijetu. Broj putovanja u Ameriku porastao je za četiri odsto, a u Afrike pet odsto. Bliskog Istoka bilježi pad turističkih posjeta, i to čak devet odsto.

Najposjećenija turistička destinacija je i dalje Evropa. Naš kontinent je zabilježio poprast broja turista za tri odsto.

Anajposjećenija zemlja je i dalje Francuska.

Pariz je na putu da ove godine ugosti više turista nego ikada ranije. Ovaj grad zabilježio je 16,4 miliona dolazaka u prvih šest mjeseci 2017, objavio je gradski odbor za turizam.

To je najveći broj dolazaka u prvoj polovini godine ikada, otkako je 2008. počelo registrovanje tih podataka, što potvrđuje snažan oporavak turističke industrije Pariza nakon zatišja koje je uslijedilo posle islamističkih napada u francuskoj prestonici u novembru 2015. godine, u kojima je poginulo 130 ljudi.

Međutim, možda će napad od prošlog četvrtka u katalonskoj prestonici, Barseloni, i primorskom odmaralištu Kambrils, negativno odraziti na posjetu Francuskoj i Parizu.

"Ovo bi mogla da bude rekordna godina, ali da se ne zanosimo. Da li će sada slučaj u Barceloni imati uticaj na druge destinacije poput Pariza? Teško je reći. To je Evropa. Međunarodna situacija ostaje turbulentna i terorizam je svakodnevna prijetnja", rekao je Frederik Valetu, predsjednik odbora za turizam regiona Pariza

Porast turističkih dolazaka u prvom polugodištu od 10,2 odsto na godišnjem nivou bio je vođen povećanjem broja stranih turista za 14,9 procenata, na čelu sa Amerikancima i Kinezima. Zabilježena je manja posjeta Britanaca zbog pada vrijednosti funte usled neizvjesnosti vezanih za Bregzit.

Turizam generiše preko 7,0 procenata nacionalnog dohotka Francuske.