NP Durmitor posjetilo 105 hiljada turista!

Autor:

Nacionalni park (NP) Durmitor do sada je posjetilo 105 hiljada turista, 55 odsto više nego prošle godine, što ovu sezonu čini rekordnom, saopštio je direktor Tomo Pajović.

On je kazao da se radi o rekordnoj turističkoj sezoni kako po broju posjetilaca koji dolaze na Žabljak i u NP Durmitor, tako i po ukupno ostvarenim prihodima.

“Takođe imamo najava da će se i dalje nastaviti takav trend posjete, što nam obećava da će ovo biti izuzetno uspješna turistička sezona i da ćemo nakon sumiranja, postići rezultate bolje nego što smo i sami planirali”, navoe je Pajović u saopštenju.

 Posjetioci iz skoro svih krajeva svijeta posjećuju UNESCO-vo zaštićeno područje i zainteresovani su za pješačke, biciklističke i edukativne staze, osvajanje planinskih vrhova, rafting rijekom Tarom, obilazak Crnog jezera i Centara za posjetioce i sportski ribolov.

Svakako da prirodni potencijali ovog prostora privlače turiste da u sve većem broju dolaze, tako da iz godine u godinu imamo stalno povećanje broja posjeta, što nam stvara optimizam da će ovaj park postati sve značajnija turistička destinacija”, rekao je Pajović.

Prema njegovim riječima, splavarenje i rafting rijekom Tarom predstavljaju izuzetno atraktivnu turističku ponudu.

Do sada je splavarilo 13 hiljada turista, što je 20 odsto više nego prošle godine u istom periodu. Takođe je registrovano 40 odsto više noćenja u našim planinarskim domovima i motelu Radovan luka na rijeci Tari“, precizirao je Pajović.

Od lokaliteta koji su najviše posjećeni izdvajaju se Crno jezero, kao značajna turistička destinacija, jer skoro svako ko dođe na Žabljak posjeti Crno jezero i most na rijeci Tari.

Osim toga, i planinarenje, kao tradicionalna turistička ponuda, je izuzetno atraktivna posjetiocima i ove godine. Takođe su dobro posjećeni i vidikovci kao što je Ćurevac i planinski vrhovi kao što je Bobotov kuk. Zahvaljujući prvenstveno prirodnim ljepotama i raznovrsnoj turističkoj ponudi, kao i sve većoj zainteresovanosti turista za aktivan odmor i boravak u prirodi, očekuje se da će se trend povećanja posjetilaca kako u NP Durmitor, tako i ostalim nacionalnim parkovima, nastaviti do kraja avgusta, kao i tokom septembra i oktobra”, rekao je Pajović.

Kada je riječ o strukturi posjetilaca, najveći broj turista dolazi iz Francuske, Njemačke, Belgije, Poljske, Češke, Srbije i bivših jugoslovenskih republika, kao i takođe iz skoro svih zemalja svijeta.

Osim tradicionalne ponude, NP nudi i nove turističke proizvode kao što su crosscountry i freeride staze, šuma za čitanje, iznajmljivanje kajaka i bicikala, a na raspolaganju je i dječije igralište”, zaključio je Pajović.