UZ POMOĆ RUSA: Sirija se "uduplala"

Autor:

Sirijska vlada udvostručila je teritoriju pod svojom kontrolom u posljednja dva mjeseca, uz svesrdnu pomoć Rusije i Irana, s ponosom ističe Moskva.

0
A- A A+

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu rekao je danas da je sirjska vlada udvostručila teritoriju pod svojom kontrolom u posljednja dva mjeseca, pošto su njene snage preuzele od Islamske države hiljade kvadratnih kilometara u centralnom dijelu Sirije.

Pobunjenici se još koprcaju

Primirje koje je uz posredovanje Rusije proglašeno u julu nije zaustavilo borbe vladinih snaga i pobunjenika oko predgrađa Damaska. Pobunjenici iz Failak al-Rahmana tvrde da nisu dio tog dogovora o primirju, a vlada navodi da se bori protiv terorista.

Snage sirijske vlade, uz podršku Rusije iz vazduha i iranskih paravojnih jedinica na terenu, uspjele su u 2017. godini da povrate kontrolu nad najvećim dijelom pretežno pustinjske provincije Homs u centralnoj Siriji, koja ima nekoliko energetskih polja.

Sirijske snage napreduju prema gradu Deir ez-Zor, koji je pod opsadom ekstremista tzv. Islamske države od 2015. godine.

Šojgu je u intervjuu za televiziju "Rusija 24" rekao da će ponovo zauzimanje Deir ez-Zora "reći mnogo, ako ne sve o kraju bitke" s Islamskom državom.

Izvor: Youtube

Monitoring grupa Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sedištem u Velikoj Britaniji, saopštila je danas da su snage sirijske vlade ubile najmanje 25 boraca Islamske države u operaciji u pustinjskom regionu.

Del Ponte očajna: Asad je ratni zločinac, ali...

Rusija od 2015 godine vazdušnim udarima podržava sirijsku vojsku u borbi protiv sirijskih pobunjenika i Islamske države.

Kad je riječ o ostalom dijelu Sirije, pobunjenička frakcija Failak al-Rahman saopštila je da je u borbi za sjeveroistočna predgrađa glavnog grada Damaska rano jutros ubila 20 vojnika sirijske vojske, izazvavši eksploziju u jednom tunelu. Sirijska opservatorija za ljudska prava navela je da se zbog te eksplozije 16 vojnika vodi kao nestalo.

Tagovi:
Sve vijesti