Arapi navalili u Bosnu, najviše iz Emirata

Autor:

U Bosnu i Hercegovinu je za sedam meseci ove godine ušlo 42.627 građana iz arapskih zemalja, objavio je sarajevski Dnevni avaz, pozivajući se na zvanične podatke Granične policije BiH.

0
A- A A+
turisti, arapi, hidžab, žene, vera, muslimani, beograd, selfi, turizam, ljudi, grad, ulica, Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Prema ovim podacima, najveći broj Arapa koji je ušao u BiH dolazi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i to 19.887, a zatim iz Kuvajta 11.103, dok su na trećem mestu građani Saudijske Arabije kojih je za sedam meseci ušlo 9.385.

Na četvrtom i petom mestu nalaze se građani Katara 1.531, te Jordana, njih 721.

Kada se ovi brojevi uporede sa podacima Turističke zajednice Kantona Sarajevo iz septembra prošle godine, prema kojima je u BiH u prvih sedam meseci ušlo 1.815 državljana Saudijske Arabije, 4.201 Ujedinjenih Arapskih Emirata, te 1.751 građanin Kuvajta, evidentan je porast dolazaka Arapa u BiH, navodi se u tekstu.

Saudijska Arabija kupuje Bosnu

Prema podacima turističkih zajednica, Arapi se u BiH u proseku zadržavaju od pet do 10 dana, dok značajan broj njih iznajmi ili kupi kuće za boravak i do mesec dana, a neki kupuju i grade nekretnine širom BiH.

U BiH, su navodi list, već izgrađena brojna arapska naselja.

Ovo je prvi put da je Granična policija BiH objavila zvanične podatke o broju dolazaka arapskih državljana u BiH.

Tagovi:
Sve vijesti