Pajo će ipak morati opet da svjedoči!

Mirko Pajo Velimirović, jedan od ključnih svjedoka Specijalnog tužilaštva u aferi “državni udar”, moraće izgleda da se pojavi na suđenju ostalim optuženima ako to njihovi advokati budu tražili.

Uprkos javnom protivljenju glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, Mirko Velimirović, jedan od ključnih svjedoka u aferi “državni udar”, moraće da se pojavi na suđenju ostalim optuženima ako to njihovi advokati budu tražili, pišu Vijesti.

Podgorički dnevnik navodi da isto važi i za ostalu osmoricu srpskih državljana koji su u martu i februaru pravosnažno osuđeni na petomjesečne zatvorske kazne, nakon što su sa SDT potpisali sporazume u kojima su priznali stvaranje kriminalne organizacije radi izazivanja krvoprolića i rušenja vlasti u Podgorici 16. oktobra prošle godine, tokom najavljenih demonstracija Demokratskog fronta.

 Velimirović je isto priznanje potpisao još u oktobru.

Vijesti pišu da djelovi njihovih presuda u kojima su navedena i navodna krivična djela ostalih optuženih, ne mogu biti dokaz protiv lidera Demokratskog fronta Andrije Mandića i Milana Kneževića, Mihaila Čađenovića, dvojice ruskih državljana Eduarda Šišmakova i Vladimira Popova, kao i drugih devet optuženih srpskih državljana.

Ovo proizilazi iz pravnog stava Vrhovnog suda koji je njegovo krivično odjeljenje utvrdilo na sjednici 10. jula, na zahtjev krivičnog odjeljenja podgoričkog Višeg suda od 22. juna, podnijetog dan nakon što je Katnić iznio drugačije mišljenje na Televiziji Crne Gore, pišu Vijesti.

List podsjeća da je Katnić tada rekao za RTCG da su pravosnažne presude na osnovu sporazuma o priznanju krivice dokaz i za druge okrivljene i da nema potrebe da oni koji su ih potpisali svjedoče.

Pravni stavovi Vrhovnog suda nisu obavezujući za sudije nižih sudova, ali znače da će Vrhovni sud, ako predmet stigne do njih, odlučiti u skladu sa svojim preporukama. Zato ih sudije nižih sudova uglavnom poštuju, pa je vjerovatno da će to učiniti i sutkinja Suzana Mugoša, koja predsjedava vijećem u ovom predmetu, navodi podgorički dnevnik.

Predsjednik Višeg suda u Podgorici Boris Savić prihvatio je sporazum koji je Mirko Velimirović sklopio sa Specijalni tužilaštvom u kojem je priznao da je bio član krimnalne organizacije koja je navodna planirala izazivanje haosa u Crnoj Gori na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra.

Velimirović je kažnjen uslovnom kaznom od šest mjeseci zatvora koja se neće izvršiti ako ne počini novo krivično djelo ali će morati da plati novčanu kaznu u iznosu od 100 eura.

Sve vijesti