Do decembra 4G mreža u čitavoj Crnoj Gori

Autor:

Ukupni prihodi Crne Gore na ime odobrenja za korišćenje radio-frekvencija za mobilnu mrežu iznosili 50,65 miliona eura!

Do decembra 4G mreža u čitavoj Crnoj Gori Foto: MONDO/Mladen Stojović

Odobrenja za korišćenje radio-frekvencija za mobilnu mrežu, u potpunosti se realizuju i ostvaren je najveći zadovoljavajući iznos naknade koji Crnu Goru stavlja u vrh evropskih razmjera po iskorišćenosti prirodnih resursa, kazao je član Savjeta Agencije za elektronsku komunikaciju i poštansku djelatnost Zoran Sekulić za Pobjedu.

On je podsjetio da su odobrenja za realizaciju javnih mobilnih elektronskih komunikacionih mreža izdata na osnovu raspisanog tendera u u julu prošle godine.

Možemo da se pohvalimo da je na tenderu ostvaren najveći zadovoljavajući iznos naknade koji nas praktično stavlja u vrh evropskih razmjera po tome kako smo valorizovali taj prirodni resurs i da je Agenciji obezbijedilo da su frekvencije koje su izdate operatorima u potpunosti oslobođene od štetnih uticaja”, kazao je Sekulić.

On je precizirao da je riječ o dodjeli odobrenja za korišćenje radio-frekvencija iz opsega 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 2 GHz i 2,6 GHz koja se u potpunosti realizuju.

 Sekulić je podsjetio da su na osnovu rezultata aukcije ukupni prihodi iznosili 50,65 miliona eura, od čega je u fazi predaukcije ostvareno 14,67 miliona, glavne aukcije 35,727 miliona, a u stepenu dodjele prihod od 252 hiljade eura.

Na tenderu je ostvaren maksimalan iznos naknade za korišćenje frekvencija i na jedan konsolidovan način ispoštovani su interesi svih zainteresovanih subjekata prije svega operatera, a zatim korisnika i obezbijeđena uloga da garantuje kvalitet putem mogućnosti otklanjanja štetne interferencije, odnosno ometanje signala”, ustvrdio je Sekulić.

On je istakao da je poseban napor Agencije za elektronsku komunikaciju i poštansku djelatnost bio u odnosu na intereferencije koje su stizale iz Albanije da se obezbijedi odgovarajući kvalitet.

U toku posljednja dva mjeseca dobili smo obavještenje i uvjerili se putem našeg monitoringa da su prestali štetni uticaji čiji izvori su bili od operatera u Albaniji”, kazao je Sekulić.

Predstavnik Mtel-a Ana Martinović kazala je da je ta kompanija postigla najviše rezultata, i koristeći spektar na 800 MHz i 1800 Mhz koji je kupila na prošlogodišnjoj aukciji, razvila 4G mrežu, sa namjerom da njom pokrije sve gradove, glavne putne pravce i turističke centre u Crnoj Gori, čak 90 odsto naseljene teritorije.

U rad je tokom ove godine pušteno 135 4G stanica, tako da je sada 4G signalom pokriveno 64,4 odsto teritorije Crne Gore”, navela je Martinović za Pobjedu.

Ona je podsjetila da je implemetirana 4G mreža koja omogućava, u zavisnosti od tipa terminala, pristup internetu po maksimalnim brzinama na downlinku 220 Mbps i na uplinku 75 Mbps, što su značajno veće brzine od onih koje je ranije omogućavala 3G mreza.

S obzirom na to da svi terminali ne podržavaju 4G mrežu, Mtel je nastavio i sa razvojem 3G mreže, sa akcentom na poboljšanje pokrivanja putnih pravaca i povećanje kapaciteta mreže u turističkim centrima. U tu svrhu tokom ove godine biće izgrađeno preko 30 novih baznih stanica”, kazala je Martinović. 

Tagovi:
Sve vijesti