Zbog ovog se zakuvava oko Koreje?

Autor:

Sjedinjenje Američke Države sve manje biraju diplomatske riječi u situaciji zaoštravanja odnosa sa Sjevernom Korejom i Venecuelom. Jedan od razloga mogao bi biti u onoj staroj izreci "prati ko time šta dobija".

1
A- A A+
donald tramp, Foto: AP Photo/Pablo Martinez Monsivais

Zvanični Vašington je posljednjih dana otvorio dva fronta na dva kontinenta. Vojnom intervencijom prijeti se i Sjevernoj Koreji, navodno zbog njenog nuklearno programa, ali i Venecueli, gdje "meka" socijalistička diktatura već dugo ide na živce Zapadu.

Da li su u pitanju principijelni razlozi zemlje koju njeni građani doživljavaju kao globalni "svetionik demoktratije" a ostatak globusa kao manje ili više nevoljenog "svjetskog policajca" vođenog mirisom jeftinog petroleja, teško je reći ali da nekom ovakva situacija koristi vidi se i iz sledećeg.

Rejting američkog predsjednika Donalda Trampa skočio je za šest procentnih poena od kako je on nagovestio mogućnost vojne akcije protiv Sjeverne Koreje, pokazalo je najnovije istraživanje javnog mnjenja.

guam severna koreja sad amerika nuklearni rat kim džong un tramp Foto: MONDO/Mario Milojević - ilustracija

Procenat Amerikanaca koji podržavaju Trampa povećan je sa 39 odsto, koliki je bio prije nedelju dana, na 45 odsto, pokazala je anketa koju je uradila agencija Rasmusen Riports (Rasmushen Reports), naklonjena konzervativcima.

Desničarski Foks njuz ukazuje da je posljednje istraživanje Galupa postavlja Trampov rejting na 37 odsto, ali bi noviji podaci trebalo da budu objavljeni u ponedeljak.

Kolumbija kritikuje Venecuelu, ali odbacuje prijetnje SAD

Čak je i vlada Kolumbije, najlojalnijeg američkog partnera u Južnoj Americi, odbacila danas prijetnje američkog predsjednika Donalda Trampa o mogućoj "vojnoj opciji" za rešavanje krize u Venecueli, pozivajući da se kriza reši mirnim putem uz poštovanje suvereniteta. Predsjednik Kolumbije Huan Manuel Santos nazvao je svog venecuelanskog kolegu Nikolasa Madura diktatorom i ne isključujući mogućnost prekida diplomatskih odnosa sa Karakasom ako ne promijeni kurs.

Bivši predsjednik SAD Barak Obama je, u otprilike sličnom periodu svog mandata, imao podršku 54 odsto Amerikanaca.

Anketa Rasmusena pokazala je da je podrška Trampu skočila pošto je sjevernokoorejski lider Kim Džong-Un zaprijetio da će ispaliti raketu u vode nedaleko od Guama, američke teritorije u Tihom okeanu.

Trampov odgovor bio je da će se Pjongjang suočiti sa "vatrom, bijesom i, iskreno, silom kakvu ovaj svijet nikad nije vidio". On je narednih dana nastavio sa sličnom retorikom.

Vojna intervencija, ovoga puta "u humanitarne svrhe" (to smo već viđali i u Jugoslaviji), spominjana je i u slučaju Venecuele.

Vlada Venecuele večeras je optužila američkog predsjednika Donalda Trampa da želi da ugrozi stabilnost u Južnoj Americi sa "bezobzirnom prijetnjom" o mogućoj vojnoj opciji za rješavanje političke krize u zemlji.

"Bezobzirna prijetnja predsjednika Donalda Trampa ima za cilj da uvede Latinsku Ameriku i Karibe u sukob koji bi trajno razorio stabilnost, mir i bezbjednost našeg područja", izjavio je ministar inostranih poslova Venecuele Horhe Areasa i dodao da se "čvrsto i kategorično odbacuju (Trampove) neprijateljske izjave".

SAD su početkom avgusta uvele direktne sankcije protiv predsjednika Venecuele Nikolasa Madura ocenjujući da je diktator.

Maduro je tada odbacio američke sankcije, navodeći da neće da "poštuje imperijalističke naredbe".

Venecuelu potresa najgora politička kriza u posljednjih nekoliko decenija, sa demonstracijama u kojima je od 1. aprila stradalo 125 i povrijeđeno nekoliko hiljada ljudi.

Sve vijesti