Mati Angelina - žena, majka, zaštitnica

Autor:

Vjernici Srpske pravoslavne crkve sjećaju se danas prebodobne majke Angeline, despotice srpske, žene koja je simbol vjernosti porodici i duhovne snage koja pobjeđuje zlobu i nemaštinu.

0
A- A A+

mati angelina,majka angelina Foto: Ilustracija: MONDO/Mario Milojević

Ova srpska svetiteljka je kćerka albanskog kneza Đorđa Arijanita Komnina iz elbasanskog kraja, svastika čuvenog kneza Đurađa Kastriota - Skenderbega i žena srpskog despota Stefana Brankovića, sina Đurađa Brankovića.

Sve vrline mati Angeline

Kroz Službu prepodobne Angeline, iskazane su i njene hrišćanske vrline: čistota podvižničkog života, bezgranično milosrđe, strpljivost i mudrost, odanost supruge i požrtvovanost majke, "jer svu sebe predala je Bogu". Prepodobna Angelina pominje se i u crkvenoj službi njenom sinu - svetom Jovanu - i u zajedničkoj službi svim svetim Brankovićima od nepoznatog krušedolskog monaha iz 16. veka.

Život Mati Angeline bio je izuzetno težak – nadživjela je muža, oba sina i ćerku Maru.

Sa svojim mužem dijelila je svu muku života, kako u Srbiji, tako i u izgnanstvu u Albaniji i Italiji.

Tri puta je bila prinuđena da prenosi mošti svog muža, a dobar dio života je bila prognana od srpske vlastele.

Zbog svog teškog izgnaničkog života, mati Angelina se smatra zaštitnicom siromašnih i ugnjetavanih. Ona vjernike uči da nemaština nije važna dokle god je srce ispunjeno. Duhovna beda je mnogo razornija.

Svoje sinove Maksima i Jovana vaspitala je u hrišćanskom duhu. Kada joj se muž upokojio, zamonašila se i posvetila molitvi i djelima milosrđa, te opravljanju i zidanju crkava i manastira.

Za slepog Stefana, izgnanog srpskog despota, se udala novembra 1460 u Albaniji. Tamo su ostali kratko, dok im se nije rodio prvi sin Đorđe. Nakon godinu dana napustili su Albaniju i po preporuci Skenderbega, otišli u Italiju.

Tu je u siromaštvu provela više od 15 godina, sve do smrti despota Stefana 1476.

Umesto Generalštaba muzej Stefanu Nemanji

Rodila je još jednog sina, kasnije znanog kao Svetog Jovana Despota, i kćerku Mariju, koju je udala za monferatskog markiza Bonifacija.

Na poziv mađarskog kralja Matije Korvina, Angelina je krenula sa dvojicom sinova preko Beča i Budima za Srem.

Izvor: Youtube

Prvo mesto bilo joj je Kupinovo u kome je podigla crkvu Svetog apostola Luke. Tu je položila mošti svog muža.

Podigla je i ženski manastir nedaleko od budućeg manastira Krušedol, gdje je provela ostatak života u molitvi, bdijući nad moštima supruga i sinova. Tu je i sahranjena a njene čudotvorne mošti kasnije su prenijete u manastir Krušedol koji su Turci 1716. zapalili zajedno s moštima svih Brankovića.

Sveti Pantelejmon: Bije Ilija, potpiruje Pantelija

U narodnoj tradiciji ova srpska svetiteljka je upamćena kao izuzetno obrazovana, mudra i lijepa. Voljela je knjigu i stalno je čitala.

Lik prepodobne Mati Angeline nalazi se na svim ikonama Brankovića, a prikazana je kao monahinja, s krstom u desnoj ruci.

Upokojila se 1520. godine.

Sve vijesti