RS: Vatreni pojas dug 20 KILOMETARA, vatra do kuća

Autor:

Vatreni pojas dug 20 kilometara okružio je selo Podgorija kod Mrkonjić Grada. Danas je bilo ugroženo više od 20 domaćinstava, vatra je stizala do kućnih pragova a izgoreli su i brojni pomoćni objekti.

0
A- A A+
vatrogasci, žene vatrogasci, devojke, vatrogasna brigada, Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

 Vatrogasne ekipe su požar stavile pod kontrolu, međutim stalna pretnja je vetar koji neprestano duva. Za samo deset minuta vatra je uništila tri pomoćna objekta i stigla do kućnog praga na imanju Niškanovića.

"Nismo mogli uopšte ništa spasiti dok nisu vatrogasci došli i da oni nisu došli ovo bi sve buknulo. Kako nisam uplašena, kuća vam gori, imanje a da ne budete uplašeni. Izgoreli su mi pušnica za meso, kućarak, garaža, senara i sve što je bilo u senari", rekla je za Marija Niškanović iz sela Podgorija kod Mrkonjić Grada.

Vatreni pojas dug oko 20 kilometara okružio je selo Podgorija u kojem je ugroženo oko 20 domaćinstava. Na terenu je oko 120 vatrogasaca iz Mrkonjić Grada i Šipova, radnika Šumskog gazdinstva Lisina i pripadnika MUP-a RS.

DRAMA U BORU: Požar u blizini 100 TONA EKSPLOZIVA

"Nas trojica profesionalnih vatrogasaca danas smo za dlaku izvukli živu glavu jer smo bili faktički u požaru, blokirani sa vozilom ali smo se maksimalno uključili da spasimo šta se može spasiti. Uspeli smo ipak te kuće spasiti i neke pomoćne objekte", naveo je Željko Laketić, starješina Vatrogasnog društva u Mrkonjić Gradu.

Izgorele su ogromne površine livada i pašnjaka, a danas i seosko groblje. Meštani su u strahu i konstantno dežuraju, te pomažu ekipama u gašenju požara.

"Dežuramo jer ne znaš ti šta vjetar nosi. Mi smo ovdje gore više Jovanovića ugasili do kuće i vratili se dole i vetar je dunuo i prebacio u vrh šljemena i izgorela je štala", rekao je Rade Todić iz sela Podgorija kod Mrkonjić Grada.

Iako su pred kraj dana vatrogasne ekipe požare stavili pod kontrolu, meštani su i dalje uplašeni. Nadaju se kiši koje u ovom mestu nije bilo već dva meseca.

Visoke temperature i vjetar koji neprestano duva najviše otežavaju gašenje požara. Problem je i to što u selu Podgorija nema vode pa su vatrogasci prinuđeni da po vodu idu u selo Baraći udaljeno 20 km odavde.

Sve vijesti