Stijepović: Građani su najveći kapital Podgorice

Autor:

Podgorica bilježi stalni porast stanovništva, što uslovljava potrebu za velikim ulaganjima kako bi grad bio sposoban da apsorbuje migracione pritiske, ocijenio je gradonačelnik Slavoljub Stijepović.

0
A- A A+
Podgorica Foto: Mondo/Aleksandra Blagojević

 On je, na konferenciji "Glavni gradovi kao generatori procesa razvoja", koja se održava u Sarajevu, kazao da je Podgorica moderan evropski grad koji se svakim danom razvija i raste.

„Ono što smatram najvećim kapitalom i najvećom snagom na putu razvoja Podgorice jesu naši građani, odnosno naša multikulturalnost, multinacionalnost i multireligioznost“, istakao je Stijepović.

Kako je saopšteno iz PG Biroa, in je naglasio da Podgorica, kao administrativni, privredni, poslovni, univerzitetski, politički, kulturni i sportski centar države i glavni grad, bilježi stalan porast stanovništva.

„Što uslovljava potrebu za velikim ulaganjima u razvoj infrastrukture i novim održivim rješenjima kojima Podgorica dobija vizuelni i kvalitativni preobražaj u moderan “grad u pokretu”, sposoban da apsorbuje migracione pritiske“, kazao je Stijepović. 

Podgorica.jpg Foto: Mondo/Goran SivačkiU prilog tome, kako je naveo, govori i podatak da je, u mandatu aktuelne gradske uprave, za nepune tri godine,vrijednost investicija prešla 260 miliona eura. „Radi se o projektima koji su realizovani, u toku su, ili će se započeti do kraja mandata“.

Kako je naveo, urbani identitet Podgorice ubrzano se mijenja izgradnjom i rekonstrukcijom saobraćajne infrastrukture - novih saobraćajnica, ulica itrgova, kao i obnovom i čuvanjem kulturne i prirodne baštine.

Govoreći o kapitalnim projektima, Stijepović je kazao da su u toku tehničke i finansijske pripreme za izgradnju jugozapadnog dijela obilaznice koja će koštati oko 20 miliona eura, Donjogoričkog bulevara vrijednog deset milona eura i novog sistema za prečišćavanje otpadnih voda sa spalionicom mulja i kolektorskom mrežom, procijenjene vrijednosti oko 50 miliona.

Na konferenciji su govorili i predstavnici Ljubljane, Zagreba, Tirane, Beograda i Istanbula, koji su na kraju skupa potpisali izjavu o zajedničkom djelovanju, nalaženju rješenja i razmjeni iskustava glavnih gradova regiona.

%MCEPASTEBIN%

Tagovi:
Sve vijesti