Rusi u pripravnosti: Podignuta borbena gotovost!

Autor:

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane na Dalekom istoku su dovedeni u stanje povećane borbene gotovosti zbog napete situacije između Sjeverne Koreje i Amerike.

0
A- A A+
guam severna koreja sad amerika nuklearni rat kim džong un tramp Foto: MONDO/Mario Milojević - ilustracija

Snage PVO i vazdušno-kosmičkih snaga u Dalekoistočnom regionu su ojačane.

"To što se danas dešava u vezi sa Sjevernom Korejom izaziva osjećaj zabrinutosti i zbog te situacije razumijemo potrebu za dodatnim mjerama kako bi se osigurala naša teritorija", rekao je član Savjeta Federacije Viktor Ozerov za Sputnjik.

NA NIŠANU: Tramp spreman za akciju!?


On je naglasio da ruska vojska pažljivo prati događaje na Korejskom poluostrvu, posebno u zonama odakle mogu da budu lansirane rakete.

Preduzete su mjere za slučajeve ako sjevernokorejske rakete budu pogrešno navedene, a postoje i drugi zadaci.

Snage PVO nuklearnog obuzdavanja omogućavaju da se Amerikanci odvrate od daljih odlučnih koraka, objasnio je Ozerov.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov kaže da je rizik od vojnog sukoba povodom sjevernokorejskog raketnog programa veoma veliki, kao i da je Moskva veoma zabrinuta zbog prijetnji napadom koje razmjenjuju Pjongjang i Vašington.

"Jača i pametnija strana mora da preduzme prvi korak kako bi ublažila krizu", rekao je Lavrov govoreći na forumu za ruske studente, prenio je Rojters.

guam severna koreja sad amerika nuklearni rat kim džong un tramp Foto: MONDO/Mario Milojević - ilustracija


On je ohrabrio Pjongjang i Vašington da se pridruže rusko-kineskom planu, prema kome bi Sjeverna Koreja obustavila raketne probe, a SAD i Južna Koreja uvele moratorijum na vojne vježbe velikih razmera.


Situacija na Dalekom istoku stigla je gotovo do usijanja nakon što je američki predsjednik Donald Tramp obećao Sjevernoj Koreji "vatru i bijes", ukoliko ta zemlja bude predstavljala realnu opasnost po SAD.


Pjongjang je na to odgovorio da proučava mogućnost napada na američke baze na ostrvu Guam.Sve vijesti