Klime ne gasimo: Rekordna potrošnja struje!

Autor:

Početkom avgusta oboreni su dnevni i sedmični rekordi potrošnje električne energije u ljetnjim mjesecima, od kada se obavljaju mjerenja, saopšteno je iz Elektroprivrede (EPCG).

0
A- A A+

  “Tako je u srijedu zabilježena najveća dnevna potrošnja električne energije u ljetnjim mjesecima koja iznosi 9,77 hiljada megavat sati (MWh). Dosadašnja rekordna dnevna potrošnja električne energije u tom periodu bila je 9,29 hiljada MWh, a izmjerena je u julu 2015. godine”, navodi se u saopštenju.

Iz EPCG su kazali da je za prvih devet dana avgusta distributivna potrošnja 19,5 odsto veća u odnosu na isti prošlogodišnji period, odnosno 9,4 odsto veća u odnosu na isti period 2015, kada je registrovana istorijski najveća distributivna potrošnja za posmatrani period.

Domaćinstva su u julu potrošila 113,02 miliona kilovat sati (kWh) električne energije, što je 24,3 odsto više u odnosu na junsku potrošnju, odnosno 2,8 odsto više u odnosu na potrošnju ostvarenu tokom jula prošle godine.

“Prosječan julski račun za električnu energiju za domaćinstva na nivou Crne Gore, ukoliko se izuzmu neočitana mjerna mjesta u objektima koji nijesu stalno nastanjeni, iznosi 35,89 eura”, kazali su iz EPCG.

Domaćinstva u Mojkovcu bilježe najnižu prosječnu potrošnju od 22,64 eura, dok je najveća potrošnja u julu očitana u Ulcinju gdje su domaćinstva u prosjeku potrošila električne energije u vrijednosti od 65,97 eura.

“Račun vrijedan preko 150 eura dobiće 1,56 odsto potrošača, dok je potrošnja od 100 do 150 eura očitana kod 2,07 odsto kupaca”, dodali su iz EPCG.

Julske račune umanjene za iznos popusta za redovne platiše dobiće čak 53,3 odsto domaćinstava u Crnoj Gori, odnosno 180,07 hiljada kupaca.

Iz EPCG su saopštili da je prosječna dnevna potrošnja u julu iznosila oko 7,8 hiljada MWh što se primaklo rekordnoj prosječnoj potrošnji za jul 2015. godine, koja je bila 7,83 hiljada MWh.

“Što se regiona tiče najveća dnevna potrošnja zabilježena je na primorju i iznosi oko 3,96 hiljada MWh. Najveća dnevna potrošnja za Podgoricu u julu iznosi oko 2,86 hiljada MWh, a u sjevernom regionu oko 1,96 hiljada MWh”, precizira se u saopštenju.

Tagovi:
Sve vijesti