Popustila - Hrvatska SMANJILA takse!

Autor:

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske smanjilo je takse na poljoprivredne proizvode sa 270 na 12,6 eura. Takse su bile čak 22 puta veće nego sadašnje i zbog toga su zemlje regiona reagovale burno, a Hrvatskoj je dat i ultimatum.

0
A- A A+
fish fest, ljuta paprika, papričica, povrće, paprike Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

To je navedeno u Pravilniku o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima, u koji je Tanjug imao uvid.

Do promjene pravilnika došlo je nakon negodovanje susjednih zemalja pogođenih hrvatskim mjerama, zbog ćega je premijer Andrej Plenkovic naložio izmjenu tih propisa.

Plenković: Neće biti trgovinskog rata!

Izmjena se odnosi na naknadu za kontrolu usklađenosti voca i povrća s tržišnim standardima, te sada iznosi 90 kuna (12,6 eura) za svaku pojedinu vrstu voća i povrća u okviru jedne kontrole koje sprovode poljoprivredna i fitosanitarna inspekcija.

CEFTA region: Hrvatska hitno da smanji takse ili...

U odluci hrvatskog ministarstva stoji da će se analizirati cijene naknada inspekcijskog nadzora u okruženju, kako bi osigurali zaštitu potrošača i konkurentan položaj poljoprivrednika na način koji neće ometati trgovinsku razmjenu.

Uskoro očekujemo i sastanak na temu korištenja agrohemijskih sredstava koja nemaju odobrenje za upotrebu u Evropskoj uniji, kako bi se poljoprivredni proizvođači iz susjednih zemalja što kvalitetnije i brže prilagodili EU pravilima, navodi hrvatsko ministarstvo.
Ističe se da će zaštita potrošača biti prioritet Ministarstva poljoprivrede, a inspekcijski nadzor voća i povrća sprovodiće se istim intenzitetom.

"Svaka pošiljka voća i povrća koja se uvozi u Hrvatsku mora i dalje biti u skladu s opštim tržišnim standardima - neoštećena, zdrava, čista, ne prezrela te ispravno označena, a stanje plodova mora biti takvo da izdrži prijevoz i rukovanje kako bi na odredište stiglo u zadovoljavajućem stanju: bez štetnika, stranog mirisa ili vlažnosti", stoji u odluci.

Pravilnik ce biti objavljen u petak, 11. avgusta u Narodnim novinama.

Tagovi:
Sve vijesti