Aktivna dva požara na Prokletijama (FOTO)

Autor:

Na prostoru Nacionalnog parka (NP) Prokletije aktivna su dva požara, do kojih predstavnici Službe zaštite ne mogu da dođu zbog nepristupačnog terena, saopšteno je iz Nacionalnih parkova Crne Gore (NPCG).

0
A- A A+

  Kako su kazali iz tog Javnog preduzeća, na prostoru NP Prokletije registrovana je pojava šumskih požara na više lokacija.

“Manje požare Služba zaštite NP Prokletije uspijeva da ugasi i sanira, dok na dvije lokacije nije u mogućnosti da izađe jer su u pitanju veoma visoke stijene i krševit kraj, do kojih ne vode nikakvi putevi”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je u srijedu ujutru iznad sela Vusanje u Gusinju izbio požar koji je zahvatio nisko rastinje, a zatim se proširio na vrh Vezirove Brade gdje je na nepristupačnom terenu, površine oko četiri kvadratna kilometra, teško gasiti vatru.

Požar se i dalje proširio i zauzeo prostor Ropojane.

Drugi požar je, kako su kazali iz NPCG, izbio na lokalitetu Podkobila, na oko 200 metara od granice sa Albanijom, i zahvatio površinu od oko deset ari, uglavnom rijetke čamove građe.

“Zahvatajući prostor na samoj granici sa Albanijom, pored predstavnika Službe zaštite NP Prokletije, angažovana je i Policija Crne Gore”, kaže se u saopštenju.Iz NP Prokletije su apelovali na sve posjetioce i korisnike prostora tog zaštićenog prirodnog područja da se odgovorno ponašaju i odnose prema ukupnim vrijednostima Parka, kao i da u ovom periodu izuzetno visokih temeperatura ne pale vatru na mjestima koja za to nijesu predviđena, ne bacaju opuške i ne unose lako zapaljivi materijal.

“Takođe molimo sve građane, posebno mještane koji gravitiraju prostorima parka, kao i turiste, da ukoliko primijete požar, prijave Službi zaštite na telefone 051 250 130”, dodaje se u saopštenju.

%MCEPASTEBIN%

Sve vijesti