Aktivna dva požara na Prokletijama (FOTO)

Autor:

Na prostoru Nacionalnog parka (NP) Prokletije aktivna su dva požara, do kojih predstavnici Službe zaštite ne mogu da dođu zbog nepristupačnog terena, saopšteno je iz Nacionalnih parkova Crne Gore (NPCG).

0
A- A A+
Ilustracija Foto: AP/Risto Božović Ilustracija

  Kako su kazali iz tog Javnog preduzeća, na prostoru NP Prokletije registrovana je pojava šumskih požara na više lokacija.

“Manje požare Služba zaštite NP Prokletije uspijeva da ugasi i sanira, dok na dvije lokacije nije u mogućnosti da izađe jer su u pitanju veoma visoke stijene i krševit kraj, do kojih ne vode nikakvi putevi”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je u srijedu ujutru iznad sela Vusanje u Gusinju izbio požar koji je zahvatio nisko rastinje, a zatim se proširio na vrh Vezirove Brade gdje je na nepristupačnom terenu, površine oko četiri kvadratna kilometra, teško gasiti vatru.

Požar se i dalje proširio i zauzeo prostor Ropojane.

Drugi požar je, kako su kazali iz NPCG, izbio na lokalitetu Podkobila, na oko 200 metara od granice sa Albanijom, i zahvatio površinu od oko deset ari, uglavnom rijetke čamove građe.

“Zahvatajući prostor na samoj granici sa Albanijom, pored predstavnika Službe zaštite NP Prokletije, angažovana je i Policija Crne Gore”, kaže se u saopštenju.Iz NP Prokletije su apelovali na sve posjetioce i korisnike prostora tog zaštićenog prirodnog područja da se odgovorno ponašaju i odnose prema ukupnim vrijednostima Parka, kao i da u ovom periodu izuzetno visokih temeperatura ne pale vatru na mjestima koja za to nijesu predviđena, ne bacaju opuške i ne unose lako zapaljivi materijal.

“Takođe molimo sve građane, posebno mještane koji gravitiraju prostorima parka, kao i turiste, da ukoliko primijete požar, prijave Službi zaštite na telefone 051 250 130”, dodaje se u saopštenju.

%MCEPASTEBIN%

Sve vijesti