Koliko često ljeti treba da perete posteljinu

Autor:

Važno je da posteljinu perete redovno jer se na njoj sakupljaju bakterije i grinje, a evo šta to "redovno" znači tokom ljeta.

0
A- A A+

Profesor mikrobiologije dr Filip Tijerno kaže da bi posteljinu i inače trebalo da peremo jednom nedeljno, ali ističe da je to posebno važno ljeti kada se više znojimo.

Tijerno kaže da naš krevet brzo postaje "botanički park" za bakterije i gljive. Drugim rečima, krevet dijelimo sa gljivicama, bakterijama, znojem, mrtvim ćelijama kože, dlačicama, polenom, prašinom...

Mikrobiolog naglašava da broj bakterija za nedelju dana može ozbiljno da se poveća, zbog čeka preporučuje da sedmično perete posteljinu.

Dr Tijerno ističe da je opasno spavati u prljavoj posteljini jer su usta i nos blizu posteljine, što znači da svu tu prljavštinu ubacujemo u organizam kroz pore.

"Čak i ako inače niste alergični, moguće je da sve to izazove alergijsku reakciju", upozorava on.

Nedelju ili dvije dana "druženja" sa svim ovim prljavštinama u krevetu, dovoljno je da se javi svrab u grlu, posebno kod onih koji imaju respiratornih problema poput astme.

A da bismo vam dočarali zašto je ljeti još važnije da redovno perete posteljinu, istraživanja kažu da godišnje proizvedemo u proseku oko 98 litara znoja, a veći dio toga proizvodimo ljeti, kada je previše vruće.

Kao što već znate, od znoja se umokri posteljina i pored vas u krevetu ubrzo počnu da se "izležavaju" i bakterije.

Tagovi:
Sve vijesti