Kako da vaš pas "ne osjeti ljeto"

U ovom tekstu donosimo vam najkorisnije savjete kako da olakšate vašem psu život u toku vrelih ljetnjih dana.

0
A- A A+
Pas, ljeto, sunce, rijeka, kupanje, vrućine, ljubimac, kućni ljubimci, kućni ljubimac, psi Foto: Mondo/Nikoleta Vukčević

  Ovih dana sigurno ste primijetili kako vaš vjerni četvoronogi prijatelj ubrzano diše, preko dana je pospan i nema energije. Tek predveče ponovo povrati svoju vrckavu prirodu, i ponovo je spreman da se mazi sa vama. Razlog tome su visoke ljetnje temperature.

Neki od vas svog ljubimca drže u stanu, a neki u dvorištu. Bilo kako bilo, i u jednom i drugom

 slučaju, ovakve temperature za njih su pravi pakao.

U ovom tekstu donosimo vam par savjeta kako da pomognete vašem ljubimcu tokom ljetnjih dana.


Ukoliko je vaš pas naviknut na život u dvorištu, pažnja koju morate da mu posvetite je mnogo veća nego inače. Najvažnije je da pitka, svježa voda bude dostupna u svakom trenutku. Njegovu posudu smjestite na neko zaklonjeno mjesto, kako bi voda ostala makar jedan sat svježa. Ona je u ljetnjim mjesecima za psa važnije čak i od hrane, zato nikako nemojte zapostaviti ovu stavku.
Još jedan savjet, nemojte se iznenaditi ako u vašem dvorištu primijetite "strance". Sipanjem svježe vode stvarate oazu za mnoge životinje, ježeve, ptice, kornjače, mace...

Pas, ljeto, sunce, rijeka, kupanje, vrućine, ljubimac, kućni ljubimci, kućni ljubimac, psi Foto: Mondo/Nikoleta VukčevićSledeće što vašem psu treba jeste mjesto za odmor. Postarajte se da vaš prijatelj dobije zaklonjeno mjesto kako bi mogao da se ‘’sakrije’’ u toku najtoplijeg dijela dana.
Najbolje bi bilo negdje u travnjaku, ili ispod žbuna, kako bi mogli povremeno i da nalijete njegovo sklonište i tako mu obezbijedite svježinu. Oni najčešće sami pronađu mjesto koje im odgovara, stoga nemojte se ljutiti na njih ako su vam uništili svijeće ili neki usad, već se potrudite da im prilagodite izabrani kutak najbolje sto možete, vjerujte nam, biće vam neizmjerno zahvalni.

Pas, ljeto, sunce, rijeka, kupanje, vrućine, ljubimac, kućni ljubimci, kućni ljubimac, psi Foto: Mondo/Nikoleta Vukčević


Nikako nemojte šetati vašeg ljubimca u toku najtoplijeg dijela dana! Po navici on će se obradovati šetnji, pa ako zaista želite da mu "učinite" uradite to rano ujutru i nakon zalaska sunca. U suprotnom, vaš ljubimac može da doživi toplotni udar. Oni potrošnju svoje energije u toku dana svedu na minimum, pa dodatna fizička aktivnost pri visokoj temperaturi može da zavrsi tragicno po njihov zivot.

Pažljivije birajte kada i šta ćete mu servirati za jelo. Nemojte psu davati tešku hranu. Oni isto kao i mi, u toku ljeta ne žele da se zamaraju teškom hranom, samo što za razliku od nas ne mogu uzeti svježu voćku za užinu. Zato izaberite za vašeg ljubimca najlaganiju hranu koja vam je dostupna, i postarajte se da mu obrok ‘’servirate’’ kada temperatura vani padne.

Koliko dugo pas može da ostane sam kod kućeAko ipak držite ljubimca u stanu, i njemu su vrućine znatno manje osjetne morate takođe da vodite računa o mnogim stvarima.

Temperatura u vašem stanu sigurno je niža od temperature veni barem za 10 stepeni. Ta razlika psima znatno je veća i osjetnija. Nikako ne smijete izvoditi psa iz toliko rashladjene prostorije vani, jer tako postoji prijetnja od temperaturnog šoka, koji bi mogao da ugrozi zdravlje vašeg malog prijatelja.

I vaš "razmaženko" takođe treba da ima dostupnu svježa vodu i serviranu lakšu hranu u toku dana.

Prije nego odete u šetnju sa njim, postarajte se da ga polako priviknete na temperaturu napolju, pa umjesto da se spustite liftom, pođite stepenicama, kako bi se njegov organizam zagrijao.

Ukoliko odlučite da vašeg prijatelja povedete na neko putovanje, bilo duže ili kraće, nikako ga nemojte ostavljajte u automobilu! Nerijetke su situacije kada vlasnici pasa uđu u radnju sa ciljem “samo cu da kupim ovo” ali čak i par minuta mogu biti kobni za psa.

Ako vaš pas zaista mora šetati po vrućini, od automobila do određenog mjesta, ili negdje drugo postarajte se da hoda po travi ili zemlji. Ako je asfalt previše vruć za vaše boso stopalo i ne možete da hodate po njemu, onda je previše vruć i za šape vašeg psa.

Predveče se potrudite da ugrabite slobodnog vremena, i vama i vašem psu prijaće lagana šetnja pored rijeke, nakon dana provedenog pod klimama. Gotovo svaki crnogorski grad ima rijeku, jezero ili more. Vaš bi se ljubimac sigurno obradovao jednom bućkanju isto kao sto se vi radujete ljetnjem odmoru. Njima užitak pričinjavaju male stvari koje se ne kupuju novcem, igranje, šetnja i češkanje, zato im posvetite vašu pažnju najviše što možete.

Pas, ljeto, sunce, rijeka, kupanje, vrućine, ljubimac, kućni ljubimci, kućni ljubimac, psi Foto: Mondo/Nikoleta Vukčević


Sve vijesti