Ko je kriv za prevaru

Autor:

Žene krive - drugu ženu. A muškarci...

0
A- A A+

  Ako varate partnera, kad sve izađe na videlo, obiće vam se o glavu. Ali, muškarci koji to urade, "izvuku" se lakše nego žene.

Nedavno sprovedeno istraživanje pokazalo je da će žena koju suprug vara više kriviti "drugu ženu" nego njega, dok će muškarci koje partnerke prevare kriviti - nju.

Žene više uznemiravaju poruke koje je ljubavnica slala njihovom partneru nego bilo šta što je muškarac s kojim su u vezi uradio.

Takođe, emocionalna prevara pogađa ih više od samog seksa, koji je za muškarce gotovo neoprostiva izdaja, pokazala je studija sprovedena na Univerzitetu u Kardifu.

Naučnici kažu da se ovakvi rezultati mogu donekle objasniti našom dalekom prošlošću. "Jedno od mogućih objašnjenja je da žene, pošto su generalno izbirljiviji pol kad je reč o životnom partneru, i pošto su one te koje odgajaju decu, malo lakše praštaju partneru", kaže vođa tima koji je radio istraživanje, dr Majkl Dan sa Univerziteta u Kardifu.

"Zbog toga žene generalno krivimo kad se veza raspadne, bilo da je do toga doveo muškarac ili žena."

Tokom istraživanja, 21 muškarac i 23 žene trebalo je da pogledaju osam poruka na Facebooku, koje su opisivale detalje različitih situacija u kojima se desila prevara.

Zatim se od njih očekivalo da rangiraju stepen stresa na skali od jedan do deset, zamišljajući da je u tim situacijama njihov partner ili partnerka.

Neki od primera bili su "Ti si moja srodna duša, osećam se kao da smo sudbinski povezani iako nismo imali seks" i "To je bio najbolji seks za jednu noć koji sam ikada doživeo/doživela".

Koga će ispitanici kriviti za to što se desilo, posmatrano je i u odnosu na to da li bi bili nesrećniji ukoliko je njihov partner poslao ili primio neku od ponuđenih poruka.

Rezultati su pokazali da žene mnogo više uznemiravaju poruke koje bi bile poslate njihovom partneru. Ali, muškarce uznemirava više situacija u kojoj bi njihove partnerke slale takve poruke, nego ukoliko bi ih primale.

"Jedno od mogućih objašnjenja je to što ako je cilj ljubomore da spreči partnerovo neverstvo ili ponavljanje neverstva, naročito tokom naše evolutivne prošlosti, lakše je promeniti ponašanje slabijeg pola, odnosno žensko ponašanje", objašnjava dr Dan.

U studiji objavljenoj u Žurnalu evolutivne psijologije navodi se i da su muškarci upadljivo i očigledno više uznemireni prevarom koja podrazumeva i seksualno iskustvo, dok žene teže podnose emocionalnu prevaru.

I za ovo, objašnjenje je moguće naći u davnoj prošlosti. Ranije, za ženu je bilo veoma teško da sama podiže decu. Bilo joj je potrebno da može da se osloni na muškarca, a tu podršku i sigurnost sasvim sigurno bi gubila ukoliko bi se on emotivno vezao za drugu ženu.

S druge strane, iz perspektive evolutivne istorije, najgora stvar koja muškarcu može da se desi je da podiže dete koje nije njegovo, što objašnjava njihov strah od seksualne prevare, prenosi "Dejli mejl".

JEDINO što može da pomogne ako vas vara

Iznenadiće vas: Ovo je najčešća vrsta prevare

U vezi ste, ali ste ipak usamljeni?

Šta stvarno znači BEZUSLOVNA ljubav

Ona je ona prava

On je onaj pravi

Ljubav NE SME da bude ovakva

Sve vijesti