Četiri stuba zdrave veze

Autor:

Zdrava, srećna veza zasnovana je na ljubavi, posvećenosti, svesti o obavezama i odgovornosti.

0
A- A A+

  Pre nego što uđete u vezu, morate biti svesni da zdravi odnosi imaju određene obrasce, i, što je još važnije, morate biti spremni da te obrasce prepoznate i usvojite. Osim toga, ali, to dolazi sa godinama, važno je i da naučite da prepoznate osobe koje vam već na prvi pogled pale 'crvene lampice' i da uspete da se oduprete impulsu da sa takvim osobama stupate u veze, ma koliko vam one privlačne bile.

Šta to znači? Pa, može vas privući nedoljivi šarm 'lošeg momka', ali odrasla ste osoba, znate da vam zdrav razum kaže - ne treba ti to u životu.

Ako ste vi sami zadovoljni sobom, ako vas u vezu ne goni potreba za samoostvarenjem, ako ste svesni da možete sami, onda partnere možete da birate na pravi način.

Jer, zdrava veza je ona u kojoj je dvoje ljudi zato što žele da budu zajedno, a ne zato što ne mogu jedno bez drugog. I to je prvi uslov za srećnu vezu.

Naravno, od suštinske važnosti za takav zdrav odnos je komunikacija, koja se uspešno može razvijati samo ukoliko postoji atmosfera otvorenosti i empatije.

Dobra komunikacija je ona koja omogućava i vama i partneru da iskažete svoja osećanja, zato je jako važno da naučite da slušate, da postavljate pitanja, tako da osoba koju volite ima osećaj da vam je važna, da vas zanimaju njene misli i osećanja.

Bliskost zahteva vreme koje ćete posvetiti vama kao paru, ali i vreme koje će svako od vas posvetiti samo sebi. Ali, vreme koje posvećujete jedno drugom neka bude kvalitetno. Pitajte partnera kako se oseća, o čemu razmišlja, jer biti deo nečega, u ovom slučaju - para, podrazumeva ne samo ljubav, već i empatiju.

Zdrave partnerske veze su otvorene i iskrene. Problemi se rešavaju odmah, ne odlažu se za 'bolji trenutak', niti se guraju pod tepih. Ali, za rešavanje problema morate izdvojiti vreme i dobru volju, oboje.

Ipak, važno je da nađete balans. Pa iako je ponekad teško odvojiti vreme za to, potrudite se da u vašem životu ima mesta i za vreme koje ćete provoditi nasamo, ali i za vreme koje ćete provoditi s prijateljima, članovima porodice... Za posao i za hobije.

I imajte u vidu jedno: sve veze se vremenom menjaju i evoluiraju. Zbog toga, važno je da vi i osoba koju volite 'rastete' i razvijate, ali tako da budete svesni i promena koje doživljava vaš partner. Jer, ukoliko vam to promakne, probudićete se jednog jutra i shvatiti da se više ne poznajete. A onda... biće potrebno mnogo truda da se upoznate ispočetka, a ishod tako nečega može biti, i često jeste, prilično neizvestan.

Zato, ako se volite, negujte ono što imate. I potrudite se da nikad ne izgubite jedno drugo.

Sve vijesti