"Zvjezdice" koje sijaju decenijama (FOTO, VIDEO)

O uspjesima, ali i izazovima sa kojima se suočavaju "Zvjezdice", razgovarali smo sa Anom Klepić, dirigentom najpoznatijeg dječijeg hora u Crnoj Gori.

Dječiji hor "Zvjezdice" može se pohvaliti činjenicom da traje već 32 godine, a kulturna dešavanja u Glavnom gradu bez njih su gotovo nezamisliva.

Hor je davne 1985. godine u Podgorici osnovao kompozitor i dirigent Marko Klepić, kao hor tadašnjeg JNA, da bi kasnije postao hor Doma Omladine "Budo Tomović”.Danas, "Zvjezdice" nastupaju kao hor Dječijeg saveza Podgorice.

Za više od tri decenije rada iza sebe imaju veliki broj popularnih dječijih pjesama koje su se emitovale na svim televizijskim i radio stanicama širom Crne Gore i nekadašnje Jugoslavije. Prateći djecu soliste na preko 20 festivala "Naša radost’" i učestvujući u brojnim emisijama u proizvodnji Radio Televizije Crne Gore, hor je u svijet muzike uveo na hiljade mališana Podgorice i iznjedrio veliki broj danas poznatih pjevača i muzičara. 

Trenutno, hor broji oko 60 članova starosti od 5 do 13 godina. Audicija je svake godine u septembru, po potrebi i u februaru, a odabir se vrši na osnovu provjere glasovnih sposobnosti djeteta. Dirigenti hora su Marko i Ana Klepić.

Ana je ljubav prema muzici i dirigentsku palicu naslijedila od oca Marka, a uz "Zvjezdice" je odrasla. Dobitnica je brojnih priznanja, a u poslednje četiri godine osvojila je deset nagrada za kompoziciju i dvije za najbolji tekst na raznim festivalima.

 "Provjera je vrlo jednostavna, dijete pjeva neku dječiju pjesmu uz klavirsku pratnju i to je dovoljno da vidimo da li može postati član našeg hora", kaže za MONDO Ana Klepić i dodaje da pored talenta dijete mora biti spremno i na naporan rad, disciplinu i brojne obaveze.

"Tu veliku ulogu igraju roditelji i koliko su i oni u mogućnosti da odvoje vrijeme da se posvete tim obavezama. Kada radimo neki ozbiljan projekat, probe znaju biti jako naporne i zbog toga u horu ostaju samo oni najuporniji, a mislim da ti najuporniji u stvari najviše i vole da pjevaju. Ljubav prema tome što se radi, ukoliko je dovoljno velika, uvijek pobijedi sve one manje lijepe stvari. Na kraju, ako je rezultat dobar, svi budemo jako srećni i ponosni na to što smo postigli, taj osjećaj se ne može ničim nadomjestiti. Odustati je najlakše, pobjednici su oni koji do ostanu tu do kraja".Uspjehe hora i solista teško je nabrojati. Ana kaže da je "nekako nametnuto" da se sve više govori o pojedincima, a sve manje o talentima horskih pjevača bez kojih "Zvjezdice" ne bi bile to što jesu.

"Solisti koji su sada već tinejdžeri, a do skoro su bili u horu i donijeli mnoštvo nagrada su: Milutin Radulović, Tamara Vujačić , Relja Ćetković i Iva Vujošević...Trenutno je u horu dosta dobrih pjevača, prije svega tu su Sara Asanović i Anja Jestrović, koje su postigle zapažen uspjeh, zatim: Jana Trifunović, Anđelija Perović , Ana Vujošević, Nevena Mrvaljević, Una Usančević... To su djeca koja učestvuju na festivalima širom regiona i odlični su promoteri naše države. Imamo mnogo dobre i talentovane djece u horu i jako mi je žao sto moram da pričam o pojedinačnim uspjesima, jer je to na neki način nametnuto. Najdraže bi mi bilo da mogu da pričamo o uspjesima hora i da pomenem sve vrijedne i mnogo dobre horske pjevače, bez kojih 'Zvjezdice' ne bi bile to što su, ali onda bi ovaj spisak bio mnogo dugačak. Žao mi je sto nemamo više horskog ,a manje solistickih angažmana, ali radim na tome i nadam se da će se odnos prema horu kod nas u skorije vrijeme promijeniti na bolje."


Kroz hor su prošle hiljade djece, a mnogi od njih danas su poznati u svijetu muzike. Ko su poznate "Zvjezdice"?

"Uvijek je teško kad treba nabrojati neka imena. Neki su nastavili da se bave muzikom, a mnogi i nisu. Od poznatih 'Zvjezdica' (bez obzira čime se danas bave) tu su Milena Lainović, Biljana Mitrović, Peđa Nedeljković, Miloš Karadaglić, Bojana Đukanović , Ivana Jelic, Jelena Đorđević, Milan Bukilić, Tina Dimić Raičević, Zorana Latković,Maja Krstajić, Tina Džankić, Danijel Alibabić, Anita Popović,Svetlana Kalezić Radonjić, Milica Vujadinović, Jovana Jokić,Nemanja Petrović , Stefan Filipović, Milica Brajović,Milena Bugarin ...Sa mnogima sarađujemo, recimo Peđa Nedeljković je naš kompozitor i producent i sa velikim zadovoljstvom izvodimo njegove dječije pjesme. Filip Ćabak i Milica Vujadinović su takođe počeli komponovati, pa su se na našem repertoaru našle i neke njihove pjesme. Sa mnogima od njih održavamo kontakt na razne načine", kaže Ana.

Poslednjih godina dosta članova hora učestvuje u raznim muzičkim takmičenjima u nastojanjima da
izgrade solo karijere. Ana kaže da je sve to jako primamljivo, ali da postoji i "ona druga strana medalje", te da je pjevanje u horu dragocjeno iskustvo, bez obzira čime će se dijete baviti u budućnosti.

"Više volim i podrzavam festivale gdje djeca pjevaju autorske pjesme ,sa temama prilagođenim njihovom uzrastu . Smatram da nagrade ne treba da budu jedini stimulans i da djeca kroz takve angažmane treba da nauče mnoge važne životne lekcije, ne samo da razvijaju svoj pjevački talenat. Nisam baš pobornik televizijskih show programa takmičarskog tipa u kojima djeca imitiraju odrasle pjevače, ali sam podržala one naše članovi, koji su donijeli odluku da se oprobaju u takvom takmičenju", kaže Ana.


Ona smatra da nijedan šou niti veliki uspjesi u djetinjstvu nisu garancija da će dijete sjutra imati uspješnu karijeru.

"To naročito nije dobro u slučaju da dijete u trenutku postane zvijezda. Zbog takvih stvari kasnije mogu da uslijede velika razočarenja. Pored toga, u takvim emisijama, dijete je konstantno izloženo javnoj kritici- pozitivnoj i negativnoj, a to mogu biti jako bolna iskustva. Roditelji trebaju dobro da razmisle o svemu i procijene da li je njihovo dijete spremno za takve izazove, pa tek onda da donesu odluku."

Hor je i dalje potpuno besplatna aktivnost, ali čak i one osnovne troškove nije lako pokriti. Kako kaže Ana, materijala za CD imaju, ali sredstava nemaju.

"Veliki je problem što nemamo prostor koji bismo mogli češće da koristimo, a još veći što teško nalazimo sponzore koji bi nam pomogli da izdamo CD,da pokrijemo troškove odlazaka na razna takmičenja ili da organizujemo koncert. Svi pitaju za CD, zašto ga nema u prodaji, pa ne može da ga bude kad nemam onovca da ga izdamo! Još tužnije je što imamo toliko snimljenog materijala da bismo mogli izdati bar 10 CD-ova", zaključuje Ana.

"Zvjezdice" u prosjeku nastupaju jednom mjesečno, a svake godine isprate svih 16 kompozicija na festivalu 'Naša radost’'.Trenutno su u studiju i privode kraju snimanje novih pjesama, a 29. septembra nastupiće na glavnom graskom trgu u Podgorici.

Izvor: Youtube

Sve vijesti