U Baru 11 odsto više turista

Autor:

Na barskoj rivijeri trenutno boravi 7,02 hiljade gostiju, što je 11 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period, saopštila je direktor Turističke organizacije (TO) Bar, Neda Ivanović.

U Baru 11 odsto više turista Foto: MONDO/Anto Baković

Stranih turista je 6,83 hiljada, što je devet odsto više nego u isto vrijeme prošle godine. Od toga oko 1,61 hiljada boravi u hotelima, što je 14 odsto više, u odmarilištima je 663 ili šest odsto manje posjetilaca, dok je privatni smještaj odabralo 4,75 hiljada turista, odnosno 13 odsto više u odnosu na uporedni period.

“Podaci na početku sezone daju ohrabrujući nagovještaj da će ona po broju turista biti rekordna”, rekla je Ivanović portalu Bar-info.

Barska Opština u šest turističkih mjesta - Čanj, Sutomore, Bar, Dobra Voda, Utjeha i Virpazar, raspolaže sa 36 hotela sa oko 5,7 hiljada ležajeva. Od toga su 11 hotela sa četiri, a 12 sa tri zvjezdice. U privatnom smještaju ima preko 25 hiljada ležajeva.

Sredinom juna je u turističkim mjestima na morskoj obali najviše bilo gostiju iz Srbije, Rusije, Ukrajine, Francuske, Bosne i Hercegovine (BiH), Poljske, Češke, Slovačke, Makedonije, Njemačke, Italije, Engleske i Slovenije, a na jezerskoj i ruralnom području iz Francuske, Belgije, Holandije i Engleske.

“Sa tim podacima zaista možemo biti zadovoljni. Sezona je ove godine počela znatno ranije, a lijepa vijest je da se turizam iz godine u godinu sve više razvija i u barskom zaleđu, na Skadarskom jezeru, dok su u crmničkim selima u kojima se domaćini bave izdavanjem smještaja, kuće pune već od prvog aprila, a neke i tokom cijele godine. Turisti iz zapadne Evrope, Francuzi, Belgijanci i Holanđani borave isključivo u tom dijelu Opštine”, rekla je Ivanović.

Iz TO Bar su kazali da je učinak od naplate boravišne takse bio dobar.

“Boravišna taksa je nakon nekoliko decenija prošle godine povećana. Za goste koji borave u mjestima A kategorije, odnosno Čanju, Sutomoru i Baru, naplaćuje se dnevno jedan EUR po osobi, dok oni koji ljetuju u mjestima B kategorije, kao što su Dobra Voda, Utjeha i Virpazar, plaćaju 90 centi po osobi na dan”, objasnila je Ivanović.

Naplata boravišne takse se obavlja u 12 turističko-informativnih biroa koji se nalaze na najfrekventnijih lokalitetima.

“Prošle godine smo sa opštinskim inpekcijskim službama ostvarili odličan rezultat, odnosno sakupili smo više od 600 hiljada eura od građana, a hotelijeri su prihodovali oko 220 hiljada eur. Od tih sredstava 80 odsto pripada lokalnoj turističkoj organizaciji”, saopštila je Ivanović.

TO Bar je još 2008. godine kao pilot-projekat radila prijavu boravka gostiju. To je od prošle godine postala i zakonska obaveza turističkih organizacija.

“Za prve dvije sedmice juna od boravišne takse je naplaćeno 167,7 hiljada eura, što je 11,48 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period, a do kraja godine planiran je prihod od oko 750 hiljada eura”, navela je Ivanović.

Iz TO Bar najavljuju da će i ubuduće raditi na podsticanju, koordiniranju i organizovanju kulturnih, umjetničkih, zabavnih, privrednih, sportskih događaja i manifestacija koje doprinose obogaćivanju turističke ponude i učestvovati u njihovom finansiranju.

Lokalna turistička organizacija nastoji da ljetnja sezona traje što duža.

“Nažalost, ne mogu da tvrdim da su svi hotelijeri, kućevlasnici izdavaoci smještaja zainteresovani da sezona traje duže. Očevici smo da nije sve spremno. Moramo prvo promijeniti svijest. Plaže tokom cijele godine moraju biti čiste, restorani sređeni, a bašte pune cvijeća i zelenila”, rekla je Ivanović.

Jedino se tako, kako je dodala, može poslati poruka da su ozbiljni u nastojanju da iz godine u godinu privuku što veći broj posjetilaca koji će uživati u prirodnim potencijalima i ljepoti.

“Naše je da ih valorizujemo i promovišemo”, poručila je Ivanović.