Kako da očuvate ,,varnice" u vezi

Autor:

Većina parova nakon dve godine veze zapadne u rutinu, a uz to ide i odljubljivanje i sve manje intimnosti... To nije neuobičajeno, ali postoje načini da održite strast i bliskost, samo je potrebno da uložite malo truda.

0
A- A A+

  Stručnjaci kažu da zdrav odnos, i zdrav seksualni život u dužim vezama uvek zahtevaju i ulaganje određenog napora, jer u životu se ništa ne podrazumeva, i što pre to shvatite, to bolje.

"Fantazije monogamnim parovima omogućavaju osećaj uzbuđenja koji nas obuzme kad nam je nešto novo na raspolaganju, ali bez opasnosti od slomljenog srca i raskida", objašnjava za "Dejli mejl" terapeut Trejsi Koks.

Ona savetuje da parovi koji su u dužim vezama pronađu način da recimo jednom u šest nedelja 'pobegnu' nekuda na vikend.

"To ne mora da bude ništa skupo niti ekskluzivno, dovoljno je samo da se malo izmestite iz svog svakodnevnog okruženja, tako da problemi sa kojima se svi nosimo, kao što su posao, novac, odgajanje dece ostanu iza vas, bar na tih dan, dva", kaže ona.

"Ako je vikend suviše veliki zalogaj, neka to bude jedno veče, možda jedna noć u pristojnom hotelu u susednom mestu", kaže ona.

Ili, ako je i jedna noć suviše komplikovana, finansijski i organizaciono, poklonite sebi jedno popodne koje ćete provesti napolju, samo vas dvoje, jedan odlazak na večeru, za koji ćete se oboje doterati kao kad ste tek počeli da se zabavljate...

Radi se o tome da veza koja tu negde, oko druge godišnjice, iz zabavne preraste u funkcionalnu ipak ne izgubi potpuno element zabavljanja i iznenađenja.

"Kad veza postane ozbiljna, život postaje ozbiljan: zajednički život, kredit za stan, deca...", objašnjava Koksova. "U tom trenutku, u fokusu više nije naš odnos sa partnerom, osobom koju volimo, već posao, finansije, život."

To jeste prirodno, ali može biti i opasno.

Zato je važno da planirate trenutke u kojima ćete se ponovo samo zabavljati, bez priče o računima i obavezama. Znate, da se podsetite sebe samih sa početka veze, onih trenutaka kad skoro da niste mogli da verujete da je takva cica pristala da izađe sa vama, ili da je takav frajer uopšte primetio da postojite...

Sećate se toga? Kad ste se ljubili na ulici, držali se za ruke i kad je srce pretilo da vam iskoči od uzbuđenja dok prilazite jedno drugom?

Vratite taj osećaj, čak i ako to zahteva određeni napor. Bićete srećniji. I kad uspete u tome, nemojte dozvoliti sebi da ponovo zaboravite da je ispod svog tog stresa oko posla, pranja, peglanja, službenih puteva, odgajanja dece, računa... ona ista devojka zbog koje su vam se oči smejale kad je vidite. Ili, onaj isti muškarac za kojim ste jednom davno izgubili glavu.

I još jedna stvar: 'nemam vremena' nije argument. Nađite vremena. A ako vam se čini da je to neizvodljivo, pokušajte samo da zamislite kako izgleda život u kojem vas dvoje niste zajedno.

Ako ste se sledili od same pomisli na to, vreme ćete naći. Sigurno.

A ako niste, pa... Onda nema potrebe ni da pokušavate.

Eto, toliko je jednostavno.

Sve vijesti