Sportisti, ovo morate da probate!

Autor:

Kroz današnju temu, koja će umnogome zanimati i vrhunske sportiste ali i ozbiljne rekreativce vodi vas dvostruki svjetski prvak u bodybuildingu Velibor Obradović.

1
A- A A+
  Poslednjih par sedmica, sportisti su česti posjetioci našeg Shopa i pri tom u prvom planu razmišljaju o nabavci dodatka koji će im pomoći da odrade kvalitene pripreme za predstojeću sezonu, kako za one koji igraju u Evropi tako i za one koje očekuje borba na domaćem frontu.

Oni stariji i iskusniji, kao i oni sa nešto inostranog iskustva već dobro znaju za jednu od najučinkovitijih kombinacija u fazama priprema - Beta alanin i Kre-alkalyn!

Beta-alanin je jedan od najboljih dodataka kod sportista kada žele povećati koncentraciju karnozina u mišićima, smanjiti umor i povećati ukupno vrijeme mogućnosti opterećenja mišića. Jedini način da se poveća nivo karnozina u krvi je dodatak u vidu beta-alanina.

Vjerovatno najbolja osobina beta alanina je mogućnost povećanja obima treninga, te kroz brojna istraživanja je njegov učinak provjeren i dao jako dobre rezultate kao što je to odrađeno u studiji sa grupom sportista tipa izdržljivosti i to već u ciklusu od 4-10 sedmica. Već na kraju četvrte nedjelje nivoi karnozina u mišićima su znatno povećani, što je dalo boost od 13% u povećanju trenažnog opterećenja na ovoj kontrolonoj grupi. Sledećih 6 sedmica beta alanin je potpomogao nivo karnozina za dodatnih 20% te dodatno potvrdio svoju efikasnost. Sportisti, u ovom slučaju biciklisti koji su testirani, već su bili u punom treningu te je relevantnost ovog testa mnogo bolja nego kada se koriste kontrolne grupe sa neutreniranim sportistima.

Drugi čimbenik ove sjane jednačine je kre-alkalyn. Kreatin smo ranije detaljno razradili kroz našu rubriku ali valja još jednom napomenuti da kreatin i kroz relativno kratko vrijeme uzimanja povećava čistu mišićnu masu kod sportista, pomaže mišićnu hipertrofiju, i omogućava rast i razvoj mišićne mase.

Kada kombinujemo kreatin i beta-alanin oni imaju jak sinergijski učinak. Iza ove tvrdnje stoje dobro organizovane studije kao na primjer, studija sprovedena na koledž ekipi američkog fudbala, koja je pokazala da je grupa muškaraca, koji su kombinovali beta-alanin i kreatin dobila više čiste mišićne mase, a pri tom izgubila više masti od grupe, u kojoj su uzimali samo kreatin. Valja napomenuti da je studija sprovedena na takođe na utreniranom timu, što dodatno potvrđuje njenu relevantnost.

Kombinacija beta-alanina i kreatina je vrlo klinički istražena kombinacija, koja poboljšava izdržljivost, povećava snagu, produžava mogućnosti treninga i smanjuje vrijeme opravaka nakon napornih trening sesija, te ako želite povećati intenzitet u pripremama obavezno se naoružajte sa pravim dodacima - BETA-ALANINOM i KRE-ALKALYNOM.

Sve vijesti