Ovo je najveća fontana na Balkanu (FOTO, VIDEO)

Autor:

Muzička fontana u Beogradu, najveća na Balkanu, u utorak će svečano biti puštena u rad. Evo kako je izgledala Slavija večeras.

1
A- A A+

fontana. slavija, muzička fontana, skver Foto: Mondo/Goran Sivački

Posle šest mjeseci radova, svjetlosno-muzička fontana na kružnom toku najfrekventnijeg beogradskog trga, puštena je u rad kako je i planirano, tačno u 21 sat.

Vodeni slapovi iz šest koncentričnih vodnih prstenova, od kojih centralni može da dostigne visinu do 16 metara, pratili su ritam muzike, dok je svjetlosne efekte pravilo 300 reflektora u centralnom i 75 u obodnom bazenu.

Smjenjivale su se pink, ljubičasta, plava, žuta, rezedo boja… Sa prvim taktovima Pavarotijevog "Karuza", bilo je jasno da je generalna proba uspjela.

Izvor: MONDO

Na muzičkom repertoaru fontane, za koju gradski oci kažu da je već postala novi simbol Beograda, bile su još i pjesme "Djevojko mala" i "Beograde, Beograde" Đorđa Marjanovića, "Moj dragi Beograd" Lole Novaković, ali i hitovi Majkla Džeksona "Bit it" i "Bili Džin".

Pogledajte video:

Izvor: MONDO

Pogledajte fotografije:

Fontana, čija je izgradnja koštala 1,8 miliona eura, neće se gasiti ni zimi, zahvaljujući ugrađenim grijačima. Moći će, kako je objašnjeno, najnormalnije da radi na temperaturi i do minus 20 stepeni, zbog čega je, kažu, jedistvena u ovom dijelu Evrope.

Prolaznici, vozači i stanari okolnih ulica muziku će moći da slušaju svih sedam dana u nedjelji, dva puta dnevno. Radnim danima od devet do 11 sati i od 20 do 22 sata, a vikendom od devet do podneva i od 18 do 22 sata.

Najzanimljivija će, čini se, biti djeci, koja će subotom i nedjeljom moći da diriguju njome. Pokretom ruke najmlađi Beograđani moći će da mijenjaju visinu slapova putem "totema".

Sve vijesti