Možda vam OVO neće reći kada krenete u teretanu

Autor:

Riješili ste da vježbate u teretani, uplatili ste prve termine? Sjajno! Ali, prije nego što počnete da trenirate, pročitajte sledeće savjete...

Možda vam OVO neće reći kada krenete u teretanu Foto: MONDO/Dragana Todorović

MORATE IMATI PLAN

Ako znate tačno šta želite, biće vam lakše da to i ostvarite. Nije isto da li u teretanu dolazite samo da se malo, ili malo više, zategnete, ili da smršate, da li želite da ojačae svoje ruke ili samo noge.

Zato, nemojte pustiti trenera da samo on, ili ona, priča već odmah recite šta vi želite da postignete, a onda pitajte za koje vrijeme vam oni to garantuju.

PAZITE ŠTA JEDETE PRIJE TRENINGA

Za izgradnju mišića potrebni su proteini, a njih ćete unijeti ako jedete, i to meso, jaja, mliječne proizvode. Međutim, nemojte jesti sat i po, dva, prije treninga. Što se tiče hrane posle treninga, tu vremenski razmak ne mora da bude baš toliko dug, ali sačekajte makar 45 minuta, do sat.

Šta ćete konkretno jesti prije i posle, zavisi od toga šta želite da postignete sa svojim tijelom, a tu već može da vam pomogne trener, ili još bolje nutricioista.

OBAVEZNO NOSITE VODU SA SOBOM

Zašto da plaćate vodu koja se, možda, prodaje u teretani, kada jednostavno možete da imate svoju flašicu koju ćete samo dopunjavati.

Važno je da ne dehidrirate, zato u nosite vodu i dok trenirate, ne samo posle.

NOSITE SVOJ PEŠKIR

Možda će vam trebati i dva peškira: jedan za brisanje znoja, a drugi da na njega sjednete kada koristite spave za vježbanje na kojima se sjedi. Tako ćete se zaštiti od raznih infekcija koje mogu da se "zarade" na spravama za vježbanje, a koje se prenose znojem.

I obavezno perite peškire posle svakog treninga!

ZNAJTE SVOJE GRANICE

Veoma je važno da ne pretjerate odmah na početku, jer tako rizikujete ne samo upalu mišića, već i da brzo odustanete od svega.

Prvi trening je uvijek najlakši, jer je tijelo odmorno, a duh pun elana! Zato, vježbajte umjereno, polako, pametno dozirano, slušajte svog trenera, i budite strpljivi - i onaj baja pored vas što sada radi 100 sklekova kao od šale, je jednom imao svoj prvi trening, i to ko zna prije koliko godina.

Tagovi:
Sve vijesti