Laptop bombe: Novo oružje terorista u Evropi?

Autor:

U nekoliko evropskih država uskoro će se vratiti tri puta više islamista nego u čitavoj protekloj godini, a instaliranje bombi u laptop kompjuterima samo je pitanje vremena, upozoravaju stručnjaci za terorizam.

0
A- A A+
lenovo yoga, laptop, lenovo, yoga, joga laptop, Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Na to je upozorio šef odbora UN za borbu protiv terorizma Žan Pol Labord, nakon što su zvaničnici odlučili da odustanu od zabrane unošenja laptopa na letovima iz Evrope u SAD, prenosi BBC.

Unošenje laptopa u avion sada je zabranjeno na letovima iz osam država: Turske, Maroka, Jordana, Egipta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Katara, Saudijske Arabije i Kuvajta.

Labord je dodao da nije siguran može li Islamska država izvesti napad laptop bombom, ali je siguran da to mogu da izvedu grupe organizovanih kriminalaca, kojima će se islamisti obratiti za pomoć.

Strah u EU: Šta kad nam se vrati 5.000 terorista?

On smatra da će sledeći talas povratnika Islamske države u Evropu biti opasniji od prethodnih.

Pošto Islamska država gubi teritorije u Siriji i Iraku, Labord tvrdi da će borci koji su došli iz Evrope uskoro početi da se vraćaju.

Prema njegovim rečima, u nekoliko evropskih država veruje da će se vratiti tri puta više islamista nego u čitavoj protekloj godini.

"Uprkos ograničenjima putovanja, teroristi će pokušati da pređu granice, posebno švercujući se", rekao je Labord.

Tagovi:
Sve vijesti