"Crna Gora obezbijedila mjesto u društvu moćnih"

Autor:

Crna Gora je obezbijedila mjesto u društvu i za stolom gdje veliki i moćni donose odluke, što je dugoročna garancija nezavisnosti države, poručio je premijer Duško Marković.

  On je danas, povodom Dana nezavisnosti, organizovao svečani prijem za predstavnike zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, diplomatskog kora i zvanice iz javnog i kulturnog života Crne Gore.

„Svaki 21. maj je datum kada se moramo podsjećati najveće, svete obaveze svakog Crnogorca, i svakog građanina Crne Gore“, kazao je Marković obraćajući se zvanicama.Kako je naveo, ima država i naroda koji ne moraju to rade, jer im je zbog njihove veličine, snage, moći i vjekovnog trajanja, to pravo dato jednom za vazda.

„Crna Gora i Crnogorci nijesu u toj grupi država i naroda. Od kad postoje, za to prirodno pravo – da budu svoji na svome, da sami odlučuju o tome kako će živjeti, plaćali su najskuplju cijenu“, rekao je Marković.

Istorija nas, kako je kazao, uči da su pravo i pravda ponekad posustajali u sudaru sa pragmatikom politike i logikom interesa velikih i moćnih.

„Ne smijemo zaboraviti kakvu smo strašnu cijenu platili prije jednog vijeka. Za stolom Mirovne konferencije u Parizu, iako su i pravo i pravda, i žrtva i stradanje, bili na našoj strani – izbrisali su nam i državu i ime. Nije nas bilo za tim stolom“, istakao je Marković.Prema njegovim riječima, gotovo cio vijek bio je potreban da osvane 21. maj, i da međunarodna zajednica prizna pravo Crne Gore da suvereno raspolaže sama sobom u svojstvu nezavisne države.

„To je bilo moguće 2006. jer su „čast i sloboda dva dobra koja je crnogorski narod uspio da sačuva vjekovima po cijenu najtežih žrtava“. Na kraju Prvog svjetskog rata, kada je kralj Nikola ovo poručivao predsjedniku francuske Vlade – to nije bilo moguće“, kazao je Marković.

Kako je naveo, prošle su decenije dok je stasala generacija koja je naučila istorijsku lekciju – da bez mudrosti i strpljenja nezavisnost ne može biti obnovljena.

„Generacija koja je razumjela da nezavisnost jedne male zemlje i jednog nejakog naroda, nije jednom za svagda data. Da je dugoročna garancija nezavisnosti – ravnopravno mjesto te zemlje u društvu i za stolom gdje veliki i moćni donose odluke. Da nam se nikad više ne ponovi Pariz 1919“, istakao je Marković

On je rekao da će Crna Gora, 5.juna, dobiti to mjesto, kao 29. članica Sjevernoatlantske alijanse, a da će za četiri ili najviše pet godina dobiti svoje mjesto za stolom i među članicama Evropske unije.

„Nikada više iza naših leđa neće se odlučivati o sudbini naše države. Jednom za vazda, zatvorićemo tu nesrećnu stranicu naše istorije. Time ćemo ispuniti našu najveću i svetu obavezu“, poručio je Marković.

On je kazao da nas čeka još puno posla. „Da našu bezbjednu, zajedničku kuću do kraja uredimo po mjeri najviših demokratskih i ekonomskih standarda razvijene Evrope, njegujući i ono što su tradicionalne vrijednosti crnogorskog društva“.

„Da gradimo sistem koji će pružati jednaku šansu svima da uspiju, da zakoni važe jednako za sve, da ekonomski ambijent pruži priliku svakom građaninu i porodici da podignu životni standard na viši nivo, da mladi ljudi vide jasnu perspektivu za svoju budućnost u Crnoj Gori, da prevaziđemo naslijeđene i nove podjele koje uzimaju snagu crnogorskom društvu“, naveo je Marković.

Prema njegovim riječima, prvi put u istoriji Crna Gora ima priliku da se u potpunosti posveti tim ciljevima, da ujedini sve potencijale, da se svim snagama okrene razvoju i da po svemu bude lider na Zapadnom Balkanu.

„Iskoristimo tu istorijsku šansu, budimo dostojni trenutka i prilike koja nam se ukazala. Onako kako smo to uradili i 21. maja 2006. Da je vječna Crna Gora“, zaključio je Marković.

Sve vijesti