Vanstranačka ličnost za predsjednika, predlaže DF

Autor:

Opozicija u Crnoj Gori na predsjedničkim izborima treba da se okupi oko vanstranačke ličnosti, koju je Demokratski front spreman da predloži, ocijenjeno je prilikom posjete lidera tog političkog saveza Moskvi.

0
A- A A+

  Kako je saopšteno iz DF-a, Andrija Mandić i Milan Knežević su danas u Moskvi razgovarali sa zamjenikom generalnog sekretara Jedinstvene Rusije, Sergejem Željeznjakom.

„Razgovarajući o aktuelnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori i na Balkanu, lideri DF-a su upoznali Željeznjaka sa najnovijom hajkom i progonom, koji se ovih dana sprovode protiv funkcionera i članova DF-a, a sve sa ciljem zabrane rada ovog najjačeg opozicionog subjekta“, kaže se u saopštenju.

Mandić i Knežević su zahvalili Željeznjaku na dosadašnjoj političkoj podršci i otvorenom suprotstavljanju "politici intervencionizma, koju sprovode pojedine zapadne ambasade u Crnoj Gori“.

„Upravo iz razloga sve češćih pokušaja namjera pojedinih NATO zvaničnika da razbiju svaku aktivnost na objedinjavanju opozicije, koje bi rezultiralo prijevremenim parlamentarnim izborima, lideri DF-a su saopštili Željeznjaku da će uložiti sve svoje političke kapacitete ne bi li došlo do zajedničkog djelovanja opozicije“, navodi se u saopštenju.

Učesnici sastanka su se saglasili da su predsjednički izbori sljedeće godine prava prilika da opozicija, ujedinjena oko jednog predsjedničkog kandidata, pobijedi kandidata Demokratske partije socijalista (DPS), Mila Đukanovića.

Na sastanku je konstatovano i da, imajući u vidu rezultate oktobarskih parlamentarnih izbora, nijedna partija pojedinačno, niti njen lider, ne mogu pobijediti Đukanovića na predsjedničkim izborima.

„Zbog toga je neophodno da se opozicija u Crnoj Gori okupi oko vanstranačke ličnosti, koju je spreman da predloži DF kao ubjedljivo najjači opozicioni subjekt“, kaže se u saopštenju.

Mandić i Knežević su, podsjećajući na predsjedničke izbore iz 2013. godine „i činjenicu da je tada vanstranačka ličnost, kao zajednički kandidat opozicije, pobijedila kandidata DPS-a“, kazali da su uvjereni da je taj model jedini garant za pobjedu na predsjedničkim izborima u martu naredne godine.

„Željeznjak iskazao je punu podršku predlogu DF-a o vanstranačkoj ličnosti kao zajedničkom kandidatu opozicije, zahvaljujući se liderima DF-a na dubokoj posvećenosti u nastojanjima da kroz formu ujedinjenog opozicionog djelovanja istovremeno doprinesu daljem razvoju međustranačke saradnje i poboljšanju odnosa Rusije i Crne Gore“, navodi se u saopštenju.

Sve vijesti