Kako da pobedite najvećeg neprijatelja svake žene

Autor:

Većina žena posle 20. godine primeti prve znake jednog od najvećih neprijatelja - celulita. Ali, imamo dobre vesti za vas!

0
A- A A+

Uprkos svim tim reklamama, ne postoji čudotvorno rešenje koje će vas osloboditi celulita. Ne postoji nikakav specijalan tretman protiv celulita, pošto ni celulit u stvari ne postoji.

U svoj toj mistifikaciji "najvećeg neprijatelja" svake žene, izgubili smo iz vida sasvim prostu činjenicu a to je da je celulit u stvari - dobro staro salo.

Kako je sve počelo?

Celulit je "otkriven" početkom 20. veka, kada su u mondenskim banjskim lečilištima evropskim bogatašima počeli da nude i tretmane protiv te napasti. Ludilo se proširilo u preko okeana, i 1973. u Americi je preko noći postala bestseler knjiga koja je nudila obilje saveta na temu "kako pobediti celulit", čiji je autor bila Nikol Ronsard. Vlasnica salona za ulepšavanje u Njujorku, koji je, pogađate, nudio i tretmane protiv celulita.

Njena knjiga prodata je u 200.000 primeraka i bila je "okidač" za svo ovo ludilo oko celulita. Usledio je pravi bum, knjige na tu temu su samo štancovane, prodavale su se kao alva, a i ženski magazini dobili su svoj deo kolača.

Lančano, preko noći su se pojavljivali novi čudotvorni tretmani koji su obećavali konačnu pobedu nad celulitom... I to se nije promenilo do dana današnjeg.

Mit o celulitu zasnovan je na dve osnovne (i pogrešne) premise:

Prvo, da celulit nije "obično" salo, već materija nalik gelu koja je "zarobljena" u malim džepovima pod kožom, koji su napunjeni vodom, masnoćama i toksinima. Iz toga sledi i druga: pošto celulit nije salo, ne možete ga se rešiti prosto dijetom i vežbanjem, već isključivo ciljanim, "specijalnim" (i obično preskupim) tretmanima.

Kao i svaki mit, i ovaj, doduše, sadrži zrnca istine: kod žena se zaista često javljaju te male nepravilnosti na koži, najčešće na butinama i zadnjici. Ali, nauka kaže drugačije... Te male nepravilnosti nisu ništa drugo nego dobro, staro salo.

(Ne bismo vas zamarali detaljima, ali naučna studija sprovedena na Džons Hopkins univerzitetu dokazala je da ne postoji razlika u uzorcima salca uzetog sa delova tela zahvaćenih celulitom, i onoga sa stomaka, na primer. Salo je salo, dakle.)

"Generalno, stav medicinske struke je da celulit kao stanje ne postoji", kaže dr Harold Lunin, direktor Američke medicinske asocijacije za zdravlje i ishranu. "Salo je salo. Ideja o tome da ćelije masti sadrže toksine prosto nije održiva."

A sad, da vidimo zašto je tačno ovo SJAJNA vest!

Pošto je celulit salo kao i svako drugo, to znači da ga se možete rešiti kao i svakog drugog sala.

Neki stručnjaci smatraju da je pomorandžina kora na zadnjici i butinama rezultat genetskog nasledja, dok su drugi skloni verovanju da je celulit posledica napravilnog načina ishrane, nedostatka fizičkih aktivnosti i loše cirkulacije koja za rezultat ima nakupljanje toksina u organizmu.

Bilo kako bilo, ako imate celulit, to što su za ovaj problem možda odgovorni geni neće vas baš previše utešiti.

Pre nego što padnete u očajanje, pokušajte da se pridržavate nekoliko jednostavnih saveta - bitka sa celulitom mogla bi da bude rešena u vašu korist.

Morate unositi dovoljno tečnosti, a najbolji izbor je negazirana, obična voda koja doprinosi izbacivanju toksina iz organizma. Umesto kafe pijte biljne čajeve, a ako ste odlučili da istrajete u borbi protiv celulita čaj od koprive je idealan izbor.

Vežbajte dva ili tri puta nedeljno, jer celodnevno sedenje stvara savršene uslove za nastanak celulita. Fizička aktivnost poboljšava cirkulaciju, a znojenjem se iz organizma izbacuju štetne materije.

Izbegavajte nošenje uskih farmerki, podvezica ili jako uskih čarapa koje mogu oslabiti cirkulaciju.

Gladovanje podstiče razvoj celulita. Umesto stroge dijete "bacite se" na zdrave namirnice. Pokušajte da jedete ribu nekoliko puta nedeljno, a voće i povrće trebalo bi svakodnevno da bude na vašem stolu.

Svakodnevne blage masaže poboljšavaju cirkulaciju i doprinose rešavanju problema. S obzirom na to da se celulit nalazi u vezivnom tkivu tri do pet milimetara ispod povšine kože, nema potrebe za grubim pokretima, masaža ne sme da izaziva bol i modrice.

U borbi protiv celulita najvažnija je upornost, prvi rezultati obično su vidljivi tek posle šest nedelja. Dakle, nemojte se obeshrabriti - pridržavajte se saveta i naoružajte se strpljenjem, a rezultati neće izostati.

Zašto i mršavice imaju celulit

Ako ONA ima celulit, nema nam pomoći... (FOTO)

Uz ova dva sastojka pobedite celulit

Kad isprskate butine lakom za kosu...

Sve vijesti