KINESKA REVOLUCIJA: Grejaćemo se na zapaljivi led

Autor:

Kinesko otrkiće i usavršavanje tehnologije sagorevanja "zapaljivog leda" moglo bi da donese revoluciju u energetici - nadaju se stručnjaci sa Dalekog istoka.

0
A- A A+

Kineska vlada objavila je da je došlo do napretka u energetskom sektoru i da je u ovoj zemlji prvi put u svetu dobijen je "zapaljivi led", energent koji koji može da zameni naftu i gas u obliku u kojim ih danas koristimo, javlja Sputnjik.

U saopštenju na sajtu kineske vlade, koje je citirala agencija Prajm, ministar za zemlju i prirodne resurse Đang Daming je izjavio da "ovaj veliki napredak može da dovede do globalne energetske revolucije".

Prema njegovim rečima, dvadesetogodišnji pokušaji da se dobije "zapaljivi led" konačno su urodili plodom u Južnom kineskom moru, gde je pre deset godina, 2007. godine, otkriveno nalazište.

"Međunarodna naučna zajednica predviđa da gasni hidrat predstavlja najbolju zamenu za naftu i prirodni gas", navodi se saopštenju kineske vlade.

Izvor: Youtube

Podsećamo da su, prema kineskim procenama, rezerve "zapaljivog leda" ekvivalentne najmanje 35 milijardi tona nafte, što može da obezbedi potrebe zemlje za gorivom za 90 godina.

Zapaljivi led zapravo je zamrznuti prirodni gas, hidrat metana. Energetski, jedan kubni metar tog gasa ekvivalentan je 164 kubna metra običnog gasa, a ima daleko manje primesa.

Do sada je Kina proizvela 120.000 kubnih metara "zapaljivog leda", koji je podignut iz mora, sa dubine od 1.266 metara, u blizini Hongkonga.

Sve vijesti