Posle sedam godina: Švedska odustala od Asanža!

Autor:

Tužilaštvo Švedske odustaće, posle skoro sedam godina, od preliminarne istrage o navodnom silovanju za koje je optužen osnivač Vikiliksa (WikiLeaks) Džulijan Asanž. Britanska policija: Ako napusti ambasadu hapsimo ga!

0
A- A A+

"Glavni tužilac Mariane Ni danas je odlučila da obustavi preliminarnu istragu o sumnji na silovanje koja se tiče Džulijana Asanža", navodi se u saopštenju kancelarije tužioca.

Asanž je, ubrzo posle ove odluke švedskog tužilaštva, na društvenim mrežama, doduše bez komentara, objavio svoju staru fotografiju na kojoj mu se na licu vidi širok osmeh.

Twitter Embed Code

Asanž (45) živi u ambasadi Ekvadora u Londonu od 2012, nakon što je tu pobegao kako bi izbegao ekstradiciju Švedskoj zbog optužbe za silovanje, koje on poriče.

Vlada Ekvadora zatražila je od Velike Britanije da osnivaču "Vikiliksa" dozvoli bezbedan prolaz kako bi dobio azil u ovoj državi Južne Amerike.

Australijski programer potražio je utočište u ambasadi Ekvadora u Londonu kako bi izbegao da bude izručen Švedskoj, gde ga traže zbog navodnog silovanja.

Britanci prete hapšenjem

Nakon informacije da je Švedska odustale od istrage protiv Džulijana Asanža, oglasila se i britanska policija koja je navela da će odmah uhapsiti Asanža ukoliko napusti ambasadu Ekvadora u London u kojoj se nalazi. "Sud u Vestminsteru izdao je nalog za hapšenje Džulijana Asanža na osnovu toga što se nije predao sudu 29. juna 2012. godine. Metropoliten policija je dužna da izvrsi taj nalog nakon što on napusti ambasadu", navela je policija.

On strahuje da bi Švedska nakon toga mogla da ga isporuči SAD zbog "optužbi za špijunažu".

Nakon što je Vikiliks objavio materijal, koji se odnosi i na rat u Iraku, a koji je dostavila Čelsi Mening, američki zvaničnici započeli su istragu protiv Asanža.

Heroj WikiLeaksa: Mening napokon na slobodi

Krajem prošle godine Asanž je kazao da će se predati američkim zvaničnicima ukoliko Barak Obama pomiluje Čelsi Mening, koja se nalazi u zatvoru na izdržavanju kazne od 35 godina, međutim u poslednjim danima svog mandata bivši predsednik Barak Obama pomilovao je više zatvorenika, među kojima je bila i Mening.

Asanž slagao, pa traži garancije od Amerike

Mening, koja je transrodni vojnik američke vojske, puštena je iz zatvora 17. maja gde je provela sedam godina zbog odavanja poverljivih diplomatskih i vojnih dokumenata WikiLeaksu.

Tagovi:
Sve vijesti

Mondo izdvojeno