Mijenjajte lozinke, vjerovatno ste „hakovani“!

Na internetu se pojavila baza podataka o korisnicima čije su lozinke hakovane. Evo šta da uradite i kako da provjerite jeste li među njima.

Mijenjajte lozinke, vjerovatno ste „hakovani“! Foto: MONDO portal/Kaspersky Lab

Portal TheNextWeb objavio je da bi svi korisnici trebalo da promijene lozinke u ovom trenutku, posebno oni koji se pronađu na spisku, jer je „masivna baza pokradenih korisničkih naloga“ osvanula na internetu i svima je na - izvol’te!

Preko 560 miliona mejlova, lozinki i još nekih ličnih informacija korisnika koji su pokradeni, okačeno je na net i nije uopšte zaštićeno, objasnio je ovaj portal. Bazu procurjelih podataka pronašla je tj. otkrila firma MacKeeper, koja je odgovorna i za rad sajta „Jesam li bio hakovan“, koji omogućava da provjerite da li vam je mejl hakovan i u toku koje hakerske akcije. Ovaj sajt je potvrđen kao bezbjedan i za provjeru ne zahtjeva pristup ličnim podacima korisnika preko kolačića, a potrebno je ukucati mejl adresu kako bi se provjerilo da li je hakovana i u kom napadu, ako jeste.

Ovo upozorenje bi trebalo da ozbiljno shvate svi korisnici interneta, a posebno oni koji imaju nalog (ili su ga imali) na servisima LinkedIn, LastFM, Tumblr i Dropbox. Ono što je potrebno da odmah urade jeste da zamijene lozinke svojih onlajn servisa.

Iako niko ne zna ko je sastavio ovu listu hakovanih naloga sa informacijama korisnika, sigurnosni stručnjaci su otkrili nešto u „stablu“ objave i nazvali ovu grupu „Eddie“.

Sve vijesti