"Zbog RS moguće krvavo kolo na Balkanu"

Autor:

Svaki pokušaj odvajanja Republike Srpske od BiH neminovno bi vodio do sukoba koji bi imali nesagledive posledice po ceo region, kaže Bakir Izetbegović.

0
A- A A+
aleksandar vučić, vucic, bakir izetbegović, izetbegovic Foto: Mondo/ Stefan StojanovićČlan predsjedništva Bosne i Hercegovine je rekao da je to "crvena linija" koju Milorad Dodik nikako ne bi trebalo da pokuša da pređe.

U intervjuu za Televiziju N1, Izetbegović je kazao da ne može da zamisli situaciju u kojoj bi se neko odvažio da pokuša da izdvoji iz države mjesta poput Tomašice ili Srebrenice gdje su počinjeni masovni ratni zločini jer su ona, kako je rekao, "ekser kojim je ta teritorija zakucana za BiH".

Referendum o otcjepljenju RS od BiH 2018?


"Ako neko to pokuša, sukobi su neizbježni",kazao je Izetbegović, a prenose hrvatski mediji.

"Polako će krenuti incidenti i to je neminovno, a nakon toga i teški sukobi koji će uvući Balkan u krvavo kolo", opisao je Izetbegović potencijalni razvoj događaja u takvim okolnostima.

"To je suluda politika i niko je ne bi pratio. Prejaki su međunarodni ugovori", kazao je Izetbegović pojašnjavajući kako je stoga preko zajedničkih prijatelja poput turskog predsjednika Tajipa Erdogana i ruskog predsjednika Vladimira Putina tražio da Dodiku prenese poruku da se ne upušta u avanturu kojom bi prešao tu "crvenu liniju".

Izetbegović kaže da je imao nekoliko prijetnji smrću od kako je na poziciji člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda.

Izetbegović nije prijavio nijednu prijetnju - ali je kazao da su njemu prijavljene.

"Agencija mi je prijavila. Nisam ja prijavio. Ova koja se bavi mojom bezbednosšću. Da mi je zapretio čovek iz Bihaća. Da su mu ušli u prostorije, našli bombe i tako dalje", kazao je Izetbegović.

"Da mi je čovejk sa Pala prijetio da će me upucati snajperom, jer mu je sin poginuo u ratu. Da su ga zatim legitimisali 50 metara od moje kuće. Došao s Pala. Nisam ja te ljude legitimisao nego oni koji se bave mojom bezbjednošću i prijavili mi tu stvar", kazao je Izetbegović.

O reviziji presude pred Međunarodnim sudom pravde koja je podigla veliku prašinu na lokalnoj, ali i regionalnoj političkoj sceni, bošnjački član Predsedništva BiH kaže da bi ponovo ušao u isti postupak i da ne bi odustao.

"Apsolutno. Ovo su male štete koje će biti sanirane, bilo je malo ljutnje u međuljudskim odnosima. Ti ljudi bi to isto uradili da su na mom mjestu. Kad je u pitanju Jasenovac, Srbi nikad ne bi odustali. Kad je u pitanju Blajburg, Hrvati nikad ne bi odustali dokle god mogu tražiti pravdu. Ovo nije bilo upereno protiv moderne Srbije. Odnosi se na jedno vrijeme kada je Miloševićev režim Srbiju uvukao u užasne zločine. Presuda protiv tadašnje Jugoslavije uopšte ne ocrtava do kraja šta je urađeno u BiH", kazao je Izetbegović.

Upitan da li je revizija završen proces, on je odgovorio:

"Moguće da neki budući saziv Predsjedništva pokrene proces. Šansa za pravdu i istinu uvijek postoji. Možemo se mi obraćati UN, ali evo ovaj put je prošlo kako je prošlo i vidjećemo nakon završetka procesa Mladiću hoće li njihov stav biti isti".

Tagovi:
Sve vijesti