Članstvo u NATO-u jača odnose sa Norveškom

Autor:

Crnogorsko članstvo u NATO-u unaprijediće odnose Crne Gore i Norveške i ohrabriti saradnju u ekonomiji i ostalim oblastima, ocijenio je predsjednik Filip Vujanović.

0
A- A A+

  On je danas razgovarao sa nerezidentnim ambasadorom Norveške Arne Sannes Bjornstadom koji će u Crnoj Gori organizovati obilježavanje nacionalnog dana Norveške – Dana ustavnosti.

Navodi se da je Vujanović, čestitajući nacionalni praznik Norveške, iskazao uvjerenje unaprjeđenja ukupnih odnosa Crne Gore i Norveške nakon crnogorskog skorog punopravnog članstva u NATO-u.

"Ocijenio je da će to članstvo biti ohrabrenje unaprjeđenja saradnje u oblasti ekonomije, kao i u ostalim oblastima", kaže se u saopštenju.

Vujanović je podsjetio da je Crna Gora usvojila Zakon o slobodnoj trgovini sa državama EFTA – Norveška, Island, Švajcarska i Lihenštajn – koji predstavlja dobar okvir za ekonomsku saradnju sa Norveškom.

On je naglasio mogućnosti proširenja saradnje u energetici, ukazujući da je norveška firma „NTE“, sa EPCG suvlasnik preduzeća „Zeta Energy“, koje čine elektrane Glava Zete i Slap Zete.

Bjornstad je kazao da je zadovoljan bilateralnim odnosima i da, kao ambasador države koja je jedan od osnivača NATO-a, očekuje inteziviranje saradnje između dvije države u svojstvu članica NATO-a.

On je, kako se navodi, ocijenio da crnogorsko članstvo u NATO-u pruža nove mogućnosti saradnje, i obavijestio Vujanovića da će Norveška udvostručiti pomoć državama Balkana za njihove drštvene reforme.

Sve vijesti