Rusija zbunjena odlukom o Ratku Mladiću

Autor:

Odbijanje Međunarodnog suda u Hagu da privremeno pusti na slobodu Ratka Mladića radi lečenja u Rusiji izazvala je zbunjenost u Moskvi.

0
A- A A+

  "Odbijanje da se Srbin Mladić prebaci na medicinski tretman je ilustrativno za Hašku pravdu. Prethodno je Tribunal odobravao privremeno puštanje na slobodu osuđenika zbog mnogo manje ozbiljnih razloga. Zbog toga, odluka Tribunala i njihovi argumenti mogu da izazovu samo zbunjenost", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, prenosi Tass.

Haški tribunal odbio je u petak da Ratka Mladića pusti na privremenu slobodu radi lečenja u Rusiji, jer i pored garancija ruske vlade nije uveren da će se vratiti, i jer smatra da on ima adekvatan medicinski tretman u pritvorskoj jedinici tog suda.

Hag ne veruje da bi se Mladić vratio iz Moskve

Odbrana Mladića tražila je hitnu dozvolu sudskog veća da mu se omogući lečenje u Rusiji jer mu se zdravstveno stanje drastično pogoršalo u pritvoru, kao i da je to jedini razuman i human način koji može da osigura da on živ dočeka prvostepenu presudu.

Svoj zahtev potkrepili su medicinskom dokumentacijom i mišljenjima brojnih stručnjaka, kao i garancijama ruske ambasade u Holandiji da će u Rusiji biti poštovani svi uslovi koje u slučaju odobrenja lečenja postavi Tribunal, kao i da će Mladiću biti zagarantovana lična bezbednost.

Tužilaštvo Haškog tribunala usprotivilo se zahtevu Mladićevih branilaca, jer smatra da Mladić ne ispunjava uslove za lečenje na privremenoj slobodi budući da je bio u višegodišnjem bekstvu tokom kojeg mu je, prema navodima tužilaštva, zdravstveno stanje veoma narušeno, dok u pritvoru tribunala sada ima adekvatan lekarski tretman.

Karadžič otkriva: Kako sam postao dr Dabić

Suđenje Mladiću počelo je u maju 2012. godine, a okončano u decembru prošle godine.

Prvostepena presuda trebalo bi da mu bude izrečena do novembra 2017, a čeka je u pritvoru haškog tribunala.

Mladić je nakon višegodišnjeg bekstva bio uhapšen u Srbiji i izručen u Hagu u maju 2011.

-

Tagovi:
Sve vijesti