Protest DF-a na Cetinju 28. aprila

Autor:

Demokratski front organizovaće 28. aprila na Cetinju mirni i demokratski, veličanstveni protest - Za Referendum.

0
A- A A+

  "Nakon što je Sinđelićeva parlamentarna većina bila upoznata sa činjenicom da je Demokratski front bio prijavio sedmodnevna okupljanja u Podgorici, gdje bi se građani na miran i demokratski način izjasnili za raspisivanje referenduma po pitanju učlanjenja Crne Gore u NATO, poslanici krnjeg Parlamenta su odlučili da pobjegnu na Cetinje, i da tamo održe svoju nelegitimnu proljećnu sjednicu", smatraju u DF-u.

Oni su reklo da im je valjda jasno da ne postoji kutak Crne Gore gdje bi se sklonili od suočavanja s mirnim i demokratskim izražavanjem volje većine građana Crne Gore, koji se zalažu za organizovanje referenduma.

"Zato naš poziv Aleksi Bečiću, Miodragu Lekiću, Srđanu Miliću i Dritanu Abazoviću, da prisustvuju narodnoj skupštini u Murinu, na kojoj bi se donijela odluka o neophodnosti organizovanja referenduma, predstavlja državnički potez, a ne bilo kakvu individualnu akciju", obrazložili su iz DF-a.

Takve pozive liderima, rekli su, upućuju već mjesecima unazad, i pozivaju na zajedničko djelovanje oko referendumskih aktivnosti.Oni su kazali i da ne gaje iluzije da će se lideri tih partija pojaviti na velikom narodnom protestu na Cetinju.

"Jer, i ako sve vrijeme u svojim saopštenjima uključuju, i ne isključuju proteste, svi u Crnoj Gori znaju da je njima taj metod političke borbe još uvijek nepoznat. Ali, ako se deklarativno zalažu za održavanje referenduma, onda je njihova ljudska i politička obaveza da prisustvuju na Skupštini u Murinu", poručili su iz DF-a i dodali da bi tamo trebali biti zbog građana koji su im ukazali povjerenje.

"Zato bi svako javno bježanje od jasnog stava i koordinisane akcije sa DF-om predstavljalo prećutnu podršku Sinđelićevoj parlamentarnoj većini, a ti lideri bi postali saučesnici u protivnarodnom naumu donošenja odluke u Skupštini o učlanjenju Crne Gore u NATO", rekli su iz DF-a.

Oni su podsjetili i da su Demokrate prve predložile bojkot izbora u Nikšiću, iako je DF-u izlazak na izbore u potpunosti odgovarao, kao najjačem političkom subjektu u tom gradu.

"Takođe, ako su se Demokrate rukovodile principima isključive solidarnosti, onda se postavlja i pitanje zašto nijesu pozvale na bojkot izbora i u Herceg Novom, u trenutku kad je podignuta optužnica protiv lidera Demokratskog fronta, već su prve predale izbornu listu", kazali su iz DF-a.

Oni smatraju da prisustvo Demokrata na protestima prilikom pokušaja hapšenja lidera DF-a ne predstavlja nikakvo prinošenje žrtve na opozicioni oltar, već saznanju da bi se i oni brzo mogli naći pod sličnim optužbama, a što se sinoć i dogodilo.

"Šef režima upravo ih je teško optužio da su povezani sa strukturama iz organizovanog kriminala, i da te strukture sve vrijeme finansiraju Demokrate očekujući protivusluge u gradovima gdje imaju gradonačelnike", poručili su iz DF-a.

Zato, smatraju oni, Aleksa Bečić i poslanici Demokratske Crne Gore dužni da 26. aprila budu zajedno sa nama na Skupštini u Murini, »kako bismo poslali zajednički odgovor na Đukanovićev progon i hajku na nas, ali i da, uprkos vidljivim političkim razlikama između naših subjekata, možemo sarađivati oko ključnih političkih pitanja«.

"Sami nedolazak poslanika Demokrata, ali i Demosa, SNP-a i URE bi se mogao tumačiti kao pravljenje trulog kompromisa sa DPS-om, i sve glasnijim najavama otpočinjanja pregovora o proširenju Vlade Duška Markovića odmah nakon izglasavanja odluke o učlanjenju Crne Gore u NATO. Time bi se u potpunosti zaokružila pronevjera narodne volje, a naša država nepovratno gurnula u Đukanovićeve ralje", zaključili su iz DF-a.

Sve vijesti