Znak upozorenja: Ispucale usne, akne, perut...

Autor:

Mnogi imaju problem sa ispucalim usnama, neprijatnim zadahom ili glavoboljom. Da li ste znali da to može da bude znak nedostatka vitamina?

0
A- A A+

Evo koji još neočekivani znaci ukazuju da imate nedostatak vitamina u organizmu i šta da jedete da biste unijeli vitamin koji vam fali.

Ispucale usne mogu da budu znak da vam nedostaje gvožđa ili vitamina C u organizmu. Da biste ga unijeli, jedite crveno meso, crvene paprike i kelj.

Perut u kosi ukazuje da vam nedostaje biotin, vitamin B7 ili masne kiseline. U tom slučaju, trebalo bi da jedete losos, bademe, puter od kikirikija.

Ako primjećujete da vam se kosa istanjila, to vas organizam upozorava na nedostatak gvožđa i vitamina C, a trebalo bi da jedete limun, kivi, jagode…

Koža vam je suva, iako se redovno mackate losionima i kremama? Nedostaju vam omega-6 masne kiseline, a možete ih unijeti kroz suncokretove sjemenke i susam.

Akne mogu da budu znak nedostatka cinka u organizmu, a unijećete ga uz spanać i indijski orah, na primjer.

Nedostatak vitamina B2 i cink može da se manifestuje masnom kožom u predjelu nosa. Da biste unijeli te vitamine jedite bademe i skušu.

Bijele tačkice na noktima mogu da ukažu na manjak cinka ili gvožđa u organizmu, a ovih vitamina ima u pečurkama, leblebijama i suvim kajsijama.

Osim toga, nokti koji se često lome i pucaju, upozoravaju na nedostatak gvožđa, a tada treba da jedete sjemenke bundeve, pileću džigericu i pistaće.

Ukoliko imate problem sa neprijatnim zadahom, a redovno perete zube, moguće je da vam nedostaje gvožđa. Trebalo bi da jedete suvo grožđe i pasulj.

Glavobolje mogu da budu znak manjka magnezijuma, vitamina B12 ili B6, a taj nedostatak ćete nadoknaditi sjemenom bundeve, suvim šljivama, bananama i sojinim mlijekom.

Konstantan umor mogući je znak da vam nedostaju vitamin B, gvožđe ili magnezijum, a u tom slučaju bi trebalo da jedete suve kajsije i suve šljive, kao i orahe.

Smanjena seksualna želja može biti posledica manjka vitamina D, koji ćete unijeti kroz pečurke, jaja i skušu.

Ako su vam stopala i šake često hladni, to može biti znak da vam nedostaje gvožđa u organizmu, a unijećete ih uz crveno meso i kelj.

Tagovi:
Sve vijesti