Nove kreditne kartice otključavaće se otiskom

Mastercard testira nove biometrijske kartice koje se otključavaju otiskom prsta.

Nove kreditne kartice otključavaće se otiskom Foto: Promo/Mastercard

Mastercard je objavio da testira novu vrstu kartice koja će vršiti autentifikaciju korisnika preko njihovog otiska prsta, bez potpisa ili PIN koda.

Sa ovim novim karticama, do dva otiska prsta mogu biti uskladištena na karticinom EMV čipu. Stavite čip u čitač i držite prst preko dijela kartice gdje je vaš uzorak smješten, i to je to.

Kartica i dalje radi sa EMV čitačima, standardnim na provlačenje i sa čipom koji se nalaze u većini radnji današnjice. Tako da se prijavljivanjem za ovu karticu ništa ne gubi.

Pa i pored očiglednih prednosti otiska prsta kao sigurnosne opcije, pošto se ne može falsifikovati ili pogoditi nasumice, ipak nije 100 procentno siguran. Otisak se može kopirati , pogotovo uz pomoć 3D printera, a i senzori se mogu hakovati ili premostiti.

Još jedna negativna stvar je to da ne možete dijeliti otisak, što znači da ne možete samo dati karticu supružniku ili djetetu da kupe nešto bez vas. Ne možete sačuvati drugi otisak osim vašeg u karticu.

Mastercard testira ovu opciju na novim karticama u Južnoj Africi, a ima planove da započne testove i u Evropi i Aziji, prenosi TNW.

Izvor: Mastercard News

Sve vijesti