Han: EU mora oštrije, neko će se nametnuti Balkanu

Autor:

Lokalni lideri Zapadnog Balkana moraju da ulože veći napor, da nastave napredak ka EU, i da umjesto političkih igara pokažu političku volju i prave reforme, istakao je evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han.

0
A- A A+


Han je, gostujući na Univerzitetu Prinston, kako prenosi portal "European Western Balkans", rekao da reforme, umjesto na papiru, moraju da budu sprovedene na terenu, pogotovo u oblastima vladavine prava i konkurentnosti.

"To može da ugrozi poslovne modele pojedinaca, ali strateški ne postoji alternativa i građani to znaju", naglasio je Han.

Komesar je podvukao i da Evropska unija istovremeno mora bolje da koristi svoju privlačnu moć koju, kako je rekao, ne smije da uzima "zdravo za gotovo".

On je kao ilustraciju naveo primjer da većina građana Srbije i dalje vjeruje da je Rusija najveći investitor u toj zemlji, iako je, kako je rekao, Austrija investirala četiri puta više.

"To na najbolji način oslikava problem. Problem nije Rusija, već to što mi našu stranu priče ne prikazujemo sa dovoljno odlučnosti", rekao je Han.

Han je dodao i da je Evropska unija kičma rješenja za mnoge generacijske izazove i naglasio da su glavni principi evropskih integracija - mir, napredak, bezbjednost, značajniji danas više nego ikada.

Kada je riječ o Zapadnom Balkanu Han je dodao da je u tom dijelu Evrope politika "izvoza stabilnosti" naročito značajna.

"Naš posao tamo nije završen. Veoma je važno da zadržimo kredibilnu, čvrstu perspektivu pristupanja EU u regionu da bi on bio oslonac za stratešku stabilnosti i reforme" , rekao je Han

Prema njegovim riječima migrantska kriza pokazala je da je region već enklava unutar EU, i dodao da nije mali podvig činjenica da su nedavno lideri EU potvrdili da je cio region na putu ka punopravnom članstvu u EU "posebno u vremenu kada je došlo do 'zamora od proširenja' i kada jedna članica napušta EU".

"Ako popustimo posvećenosti Balkanu, neko drugi bi mogao da se nametne i taj neko to već pokušava", konstatovao je Han i zaključio da je EU najbolja opcija, ali da svi moraju da budu "spremni da zaigraju".

Sve vijesti