Jake policijske snage u Parizu: Napadač se predao

Autor:

Osumnjičeni za kojim su tragale francuske vlasti posle pucnjave u Parizu u kojoj je jedan policajac ubijen, a dvojica ranjena, predao se belgijskoj policiji, saopštio je danas portparol francuskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

"Muškarac za kojim su belgijske vlasti raspisale potjernicu predao se u policijskoj stanici u Antverpenu", kazao je za AFP portparol francuskog MUP-a Pjer-Arni Brande.

Terorista ostavio "oporuku"

U blizini tela 39-ogodišnjeg napadača, državljanina Francuske, koji je ubio jednog i ranio dvojicu policajaca u centru Pariza, pronađeno je rukom pisano pismo, u kojem se hvali Islamska država, rekao je danas izvor blizak istrazi, koji nije imenovan. Pored pisma, vlasti su pronašle Kuran u vozilu napadača na mestu gde se sinoć dogodila pucnjava, navodi AFP pozivajući se na izvore, koji nisu imenovani.

U nalogu za hapšenje pisalo je da je osumnjičeni stigao u Francusku vozom iz Belgije.

Prema poslednjim informacijama, napadač je državljanin Francuske.

Ekstremisti Islamske države preuzeli su odgovornost za pucnjavu preko svoje agencije Amak, a kao počinioca su naveli Abu Jusiva al-Belgikija (na arapskom Belgijanac), javlja Rojters.

Francuske vlasti su ga, međutim, imenovale kao Karima Šerfija, Francuza koji živi u predgrađu Pariza.

"Istraga se nastavlja. Ono što možemo da potvrdimo je da je počinilac bio francuski građanin", rekao je Jambon za VRT.

Ranije je objavljeno da policija vjeruje da su u pucnjavi učestvovala najmanje dva napadača, od kojih je jedan ubijen.

Prema navodima zvaničnika, jedan od osumnjičenih za napad na policajce u Parizu ranije je već označen kao ekstremista, prenosi AP.

Francuski predsjednik Fransoa Oland zakazao je sinoć hitan sastanak.

Mobilizacija bezbednosnih snaga

Francuska je u potpunosti mobilisala svoje bezbednosne snage, uključujući i elitne jedinice, da bi se osigurala bezbednost građana tokom predstojećih predsedničkih izbora, a posle pucnjave u centru Pariza, izjavio je danas premijer Bernar Kaznev. Elitne jedinice će, kako je naveo, biti podrška za 50.000 policajaca već određenih za obezbeđivanje izbora, preneo je Rojters.

Incident se dogodio nekoliko dana pred predsjedničke izbore u Francuskoj, a predsjednički kandidati Marin le Pen i Fransoa Fijon otkazali su predizborne aktivnosti, prenosi AFP.

Napad u Parizu: Kalašem na policiju, ima mrtvih

Kako navodi američka agencija, napadač je otvorio vatru iz automatskog oružja na policiju u Jelisejskim poljima, ubivši jednog i ozbiljno ranivši dvojicu policajaca, prije nego što je policija pucala na njega i usmrtila ga.

Portparol ministarstva Pjer Anri Brande izjavio je da je još rano reći šta je bio motiv napada.

Protivteroristička kancelarija francuskog tužilaštva otvorila je istragu o inicidentu, prenio je Rojters.

Kako se navodi, incident se dogodio na Jelisejskim poljima, bulevaru između Trga Konkord i Trijumfalne kapije, poznatoj turističkoj destinaciji u Parizu, koja je trenutno blokirana.

Do pucnjave je došlo oko 21 čas po lokalnom vremenu kod metro stanice "Frenklin Ruzvelt", u osmom pariskom arondismanu.

Sve vijesti