Crna Gora među 5 država koje hapse novinare

Autor:

Crna Gora je jedna od pet zemalja u kojima su prošle godine zabilježeni slučajevi pritvaranja novinara, piše u izvještaju Savjeta Evrope o stanju demokratije, ljudskih prava i vladavini prava u 47 njenih članica, prenijele su Vijesti.

“Društvo” Crnoj Gori na ovoj listi prave Azerbejdžan, Rusija, Makedonija i Turska.

Kao najflagrantniji slučaj pritvaranja novinara Vijesti podsjećaju na slučaj Jova Martinovića, koji je početkom ove godine pušten da se brani sa slobode nakon 15 mjeseci provedenih u zatvoru.

Crna Gora je u gotovo istoj grupi zemalja u kojima su se novinari našli na meti prekomjerne upotrebe sile tokom obavljanja radnih zadataka.

 Istraživanje Savjeta Evrope pokazalo je da su novinari u Evropi često izloženi nasilju, zastrašivanju i miješanju u svoj  posao, što dovodi do osjećaja straha koji vodi u autocenzuru.

U gotovo svim zemaljama članicama Savjeta Evrope značajno je povećan broj advokata u periodu od 2010. do 2014. godine. 

Crna Gora je jedna od sedam zemalja u kojoj je taj broj povećan za 20 i više odsto na 100.000 stanovnika. U toj grupi zemalja su i Litvanija, Poljska, Slovačka, Slovenija, Turska i Škotska.

Na polju vladavine prava, Crna Gora se našla na meti kritika zbog toga što lokalne vlasti nisu dovoljno autonomne, prenio je podgorički dnevnik.

U izvještaju Savjeta Evrope Crna Gora je dobila pohvale kada su u pitanju prava osoba sa invaliditetom (OSI) i seksualnih manjina.

U izvještaju se konstatuje da je ona među zemljama koja je zakonima povećala zaštitu od diskriminacije osoba sa invaliditetom a pohvaljena je zbog dobre prakse u vezi sa primjenom lokalnih i regionalnih politika koje se tiču LGBT zajednice.

Sve vijesti