Grb Hajduka sa srpskim orlovima!? (FOTO)

Autor:

Vjerovali ili ne, ali ovo možete da vidite u Banjaluci! MONDO je posjetio kafanu "Dalmacija" u Banjaluci gdje na samom ulazu stoji "modifikovan" grb splitskog Hajduka.

Grb Hajduka sa srpskim orlovima!? (FOTO) Foto: MONDO/Nebojša Šatara

/tekst i foto: Nebojša Šatara, banjalučka redakcija MONDA/

Kažu da u životu možeš da izdaš prijatelje, ženu, naciju, državu, ali kad izdaš klub za koji navijaš od malena onda nisi nikakav čovjek.

U skladu s tim, mnogi građani Banjaluke, koji su izbegli iz Hrvatske i dan-danas, u najmanju ruku, imaju simpatije prema splitskom Hajduku, iako navijači "bilih" više nisu "kako Bog zapovida" odnosno iz perioda kad su osnovani 1911. godine.

Rat je učinio svoje, pristalice kluba sa "Poljuda" su od lijevo orjentisanih skrenuli "negdje kod Albukerkija" ka ekstremnoj desnici i dekor današnjih mečeva Hajduka su estremistički povici i ustaške parole posebno uperene prema preostalim Srbima u Hrvatskoj.

Međutim, u najvećem gradu Republike Srpske postoji mjesto gde se i danas sa simpatijama govori o "'Ajduku".

Riječ je o kafani "Dalmacija" u banjalučkom naselju Rosulje.

Na samom ulazu nas je dočekao, doduše modifikovan, grb splitskog kluba sa dvoglavim orlom Nemanjića(!!!), ali u razgovoru sa većinom gostiju dalo se zaključiti da im je i dalje u srcu "bila" boja.

Konobar Jokara, porijeklom Dalmatinac, iako je veći deo života proveo u Rijeci, sa osmjehom je istakao da su mu "i pape i dida bili Torcida".

"Simpatično je ljudima kad vide grb Hajduka. Jeste da je aktuelnu šahovnicu zamenio dvoglavi orao, ali i oni su zamenili 'zvizdu'", počeo je priču za MONDO i dodao da ove sezone u Hrvatskoj nogometnoj ligi navija za klub sa "Kantride".

"Dosta je bilo i Dinama deset godina. Neka titulu osvoje moji Riječani".

Istoričar i član satiričnog teatra "Sirotanovići" Dušan Jokić, takođe je stalni gost "Dalmacije" s obzirom da je i on porijeklom iz ovog područja.

"Ne mogu reći da sam navijač Hajduka jer od malena sam volio Crvenu zvezdu, ali priznajem da sam simpatisao Hajduk jer je bio ljevičarski klub. I danas ga simpatišem kad pratim prvenstvo Hrvatske. Nažalost, današnji Hajduk nema veze sa pravim klubom sa 'Stare plinare'", rekao je Dušan i dodao da u kafani dobar deo gostiju navija za "'Ajduka".

"Ovde dolaze Srbi izbjegli iz Dalmacije i nekako je prirodno da vole ono što su voljeli njihovi stari iako je i u periodu bivše Jugoslavije u tim krajevima više ljudi navijalo za Zvezdu. Na drugom mjestu je bio Hajduk, a posle njih 100 praznih mjesta", uz smijeh je dodao Jokić.

Mišo Kovač na zidu i na radiju

Interesantno, stih napisan ćirilicom pjesme Miše Kovača koji je okačen na zidu "Dalmacije" dočekao je ekipu našeg portala, a ispratila nas je stvar "Zabranjenog pušenja" (Ti ćeš s njime da ideš na Jahorinu), kako se ne bismo osjetili "zapostavljenima".

Uz pivo i to većine vrsta iz zajedničke nam bivše države, priča je skrenula i ka svetskoj politici i međunarodnim odnosima, pa su nam stalni gosti "Dalmacije" otkrili i da su veliki fanovi Kim Džong Una, sjevernokorejskog lidera.

"Samo nek je kontra sistema i konfromizma", dodao je on i potvrdio da je banjalučka "Dalmacija" ujedno i "nezvanični" konzultat Demokratske Narodne Republike Koreje u Republici Srpskoj.

"Ja sam počasni konzul, kako bi zapadni mediji rekli, Sjeverne Koreje. Pokušavali smo da organizujemo uživo prenose naše reprezentacije u azijskim kvalifikacijama, ali nismo uspjeli da pronađemo 'livestream' pa smo bili primorani da pratimo jedino putem rezultata. Ipak, najvažnije je da smo pobijedili i proslavili važan trijumf", podvukao je Jokić, čiji se rođendan u kafani slavi kao "Dan Sunca", što je ujedno i nacionalni praznik Sjeverne Koreje.

Naravno, u kafanu ne dolaze isključivo Dalmatinci već i svi "putnici namernici" koji su bez predrasuda i koji žele da uz "slane srdele" i dalmatinska vina uživaju u malom djeliću Jadrana u ovom delu Krajine.

"I miriše more", dodao je Marko, penzioner iz Banjaluke i sunuo do kraja bocu bijelog.

Sve vijesti