NE PRESKAČITE vježbe za stopala i prste! (VIDEO)

Autor:

Ovog četvrtka u Mondo fitness učionici Obrada Radovića, tema su stopala i nožni prsti. Pažljivo pročitajte tekst – možda baš predložene vježbe mogu da vam spriječe ozbiljne probleme sa koljenima, kukovima pa i kičmom!

0
A- A A+
stopala Foto: MONDO

Čovjek spada u skupinu tabanaša, što znači da stopalo čitavim donjim dijelom nosi težinu tijela. Koža na tabanima gušća je od svih područja prekrivenih kožom na ljudskom tijelu. Evolucija čovjeka potaknula je postanak gušće kože na stopalima zbog njegova postupnog kretanja na samo dvije noge.

Broj kostiju stopala je 26 što znači da u stopalu ima mnogo zglobova. Sve te kosti i ti zglobovi moraju da budu u jednoj harmoniji da bi naše cijelo tijelo funkcionisalo kako treba.

Ako u nekom slučaju imamo ravna stopala, sigurno je da ćemo imati slabija koljena nego što bi trebali da imamo, a uz to i kukove, naravno i sama kičma moze da trpi što već ne bi smjelo da se desi.

Postoje određene vježbe koje ćemo u narednim redovima i video prilozima predstaviti a koje bi trebalo da radite svaki dan ako ste se pronašli u prethodnom opisu.

Vježbe izgledaju ovako:

Izvor: MONDOSamo hodanje na ovaj način i vježbe koje ste vidjeli na snimku mogu da vam pomognu da vašem stopalu vratite anatomsku krivinu (longitudinalni svod), ali to će trajati jako dugo. Da bi se stopalu vratila anatomska krivina potrebno je čak i do godinu dana, naravno u zavisnosti od veličine problema i svakodnevnog izvođenja ovih vježbica.

Ako ste jedni od oni koji imaju anatomsku krivinu stopala, ali su vaša stopala jako kruta jer imate svakodnevno dugo stajanje u lošoj obući koja dobro izgleda sledeći dio ovog članka je namijenjen vama:

Izvor: MONDOKao što ste vidjeli na snimku, ako su vam krajevi tetiva bolni na dodir, znači da je vaše stopali, zajedno sa vašim prstima, u jako lošem stanju.

Masaža lopticom može da riješi vaš problem i da vas opusti, evo kako to izgleda.

Izvor: MONDO


Naravno posle toga slijedi jako neprijatna masaža prstiju koju ne smijemo zaboraviti.

Izvor: MONDO


I za kraj vježba koja će vam sigurno pomoći, a pomenuli smo je i u prošlom tekstu, sjedenje na stopalima.

Obrad stopala Foto: MONDOAko vas u ovoj vježbi budu boljeli palčevi, sjetite se da vaša bol ne smije preći skalu 5 na ljestvici od 1 do 10 i pokušajte izdržati najviše sto možete.

Ako vas neka od ovih , gore navedenih, vježbi zbunjuje slobodno me kontaktirajte preko moje FB stranice Obrad Radovic - fitness and athletic performance ili me posjetite lično u Teretani Soko Gym u Mall of Montenegro.

Sve vijesti