Najbolje vježbe za skočni zglob! (FOTO, VIDEO)

Autor:

U Mondo fitness učionici Obrada Radovića danas je tema skočni zglob odnosno vježbe kojim možeta da poboljšate funkcionalonost ovog zgloba.

0
A- A A+
skočni zglob Foto: MONDO

  Skočni zglob je zglob koji spaja potkoljenicu i stopalo.

Ovaj zglob je pod direktnim uticajem stopala, što znači ako imate ravna stopala vaš zglob sigurno nije funkcionalan kao što bi mogao da bude i vaše jedino rešenje, naravno ako ste u godinama u kojima se stopalo ne moze ispraviti vježbama, je anatomsku uložak.

 Ako ste u godinama u kojim vaše stopalo može biti ispravljeno tj. vašem stopalu može biti vraćena anatomska krivina savjetujem vam da svaki dan radite vježbe koje će biti prikazane sledećeg četvrtka u ovoj rubrici. 

Ako uzmemo u obzir da vaše stopalo ima normalnu anatomsku krivinu ali vi i dalje nemate puni obim pokreta i dobru fleksiju skočnog zgloba. 

U tom slučaju preporučiću vam par mojih omiljenih vježbi koje možete da radite prije treninga kako bi povećali obim pokreta ovog zgloba. 


Vježba prva

Kao što znate ahilova tetiva (tetiva koja veze list za petu) je jedna od najjačih tetiva cijelog tijela, ali ona često zna biti kruta i skraćena jer se mi često krećemo u obuci koja ima izdugnutu petu što dovodi do skraćenja tetive. Da bi vratili elastičnost tetive koja nam treba za izvođenje skoro svih vježbi (čučnjeva, mrtvog dizanja, skokova) savjetujem vam da radite ovu prejednostavnu vježbu.

skočni zglob Foto: MONDO

Neko će se mučiti da u ovom položaju ostane 30 sekundi i naravno počeće da ih bole palčevi i cijelo stopalo ali to je normalno. Vremenom će se bol smanjiti a vrijeme izvođenja vježbe produžiti. Kada dođete do dva minuta izvođenja ove vježbe došli ste do cilja i samo treba to da održavate. Ako budete osjećali bol i posle izvođenja ove vježbe, pa čak i dan kasnije, savjetujem da radite ovu vježbu svaki drugi dan ali kada bol prođe.

Vježba druga


Ako je list krut, savjetujem vam da radite vježbu pod nazivom "banded distraction" za koju vam je potrebna jedna traka ove vrste 

flosing Foto: MONDO


Vježba se izvodi ovako:

Izvor: MONDO

Savjetujem da sa obje strane da radite po dva minuta.


Vježba treća


Voodoo flossing. Ako me pratite od početka znate da forsiram flossing bilo koje vrste jer su to najefikasnije vježbe u kojima se postiže najviše za najmanje vremena. Ako imate flossing traku ili unutrašnju gumu od bicikla možete uraditi flossing. 


Evo kako to izgleda: 

Izvor: MONDO

 Mala napomena: Ako osjetite da vam prsti trnu ili da vas peckaju, odmah skinite traku i nikad je ne držite duže od 2 minuta. 

Ovo su bile moje 3 omiljene vježbe za mobilnost skočnih zgloba koje preporučujem da radite svaki dan. 

Ako vas neka od ovih, gore navedenih, vježbi zbunjuje slobodne me kontaktirajte preko moje FB stranice Obrad Radovic - fitness and athletic performance ili me posjetite licno u teretani Soko Gym u Mall of Montenegro.

Sve vijesti