ANKETA: Koji sport je “broj 1” u Crnoj Gori?

Autor:

Ako se složimo da nema dileme koji je sport najpopularniji u Crnoj Gori, da znamo koji je najtrofejniji muški a koji ženski, imate li dilemu koji zaslužuje status “broja 1” i uskladu s tim posebnu pažnju države?

Tokom minulih deset godina, najviše uspjeha na međunarodnim takmičenjima imala je crnogorska vaterpolo reprezentacija. Najviše navijača i najveću pažnju domaće javnosti imala je fudbalska reprezentacija. Najveće sportske zvijezde iz Crne Gore, u sportovima koji uživaju planetarnu popularnost, imali su najbolji crnogorski košarkaši. Najvažnije međunarodno odličje donijele su, međutim, rukometašice…

Šta mislite, koji sport zaslužuje status državnog u Crnoj Gori? Prije nego što glasate u našoj anketi, evo nekoliko podataka koje treba imati u vidu prije nego što se odlučite kojem sportu treba dati status najvažnijeg za državu. Tiču se četiri sporta koja su po broju fanova na tribinama stadiona i dvorana, kao i medijske pažnje, bez dileme najpopularniji u Crnoj Gori.


FUDBAL

Sa oko tri i po milijarde fanova, fudbal je definitivno najpopularniji sport na planeti. U fudbalskoj industriji, samo na Starom kontinentu, godišnje se “obrne” preko 20 milijardi eura! Iz ugla medija, najveći sportski događaj je šampionat svijeta u “najvažnijoj sporednoj stvari” a ne Olimpijske igre. Fudbal je najpopularniji sport i u Crnoj Gori, ali da li zaslužuje status “broja 1”?

Crnogorska reprezentacija na najnovijoj rang listi FIFA zauzima 62. mjesto od 208 članica koliko okuplja svjetska fudbalska asocijacija. Najbolji plasman “sokoli” su na ovoj rang listi zauzimali juna 2011. godine kada je ispred njih bilo samo 15 reprezentacija na planeti. To je bio spektakularan rezultat imajući u vidu broj profesionalnih fudbalera u Crnoj Gori ali naša selekcija nije od formiranja obezbijedila nijedan plasman na neko veliko takmičenje. Najveći domet bio je plasman u baraž kvalifikacija za EURO 2014...

Na planu klupskog fudbala situacija je mnogo gora, jer crnogorska prva liga važi za jednu od najslabijih u Evropi. Utakmice domaćeg šampionata prati uglavnom tek po nekoliko stotina gledalaca a nijedan crnogorski klub se tokom minulih deset godina nije domogao glavne faze takmičenja u nekom od liga pod pokroviteljstvom UEFA. Najbolji idnividualni rezultat nekog od crnogorskih fudbalera bio je nastup defanzivca  Atletika Stefana Savića u finalu Lige šampiona.

crveni Foto: MONDO/Mladen Stojović


KOŠARKA

U konkurenciji za status nacionalnog sporta u Crnoj Gori je svakako i “kraljica igara”, iako rezultati muške reprezentacije to ne opravdavaju. “Crveni” su se, naime, obrukali na oba šampionata Evrope na kojima su učestvovali – u Litvaniji 2011.bili su 21. u Sloveniji dvije godine kasnije 17.

Košarkašice su imale mnogo bolje rezultate (6. 7. i 10. mjesto na kontinentalnim prvenstvima), ali ženska košarka u globalnim razmjerama ne uživa ni približnu popularnost kao muška. Neutješan je podatak da se muška reprezentacija dva puta nije ni plasirala na šampionat Evrope. Ovakvi rezultati ne odgovaraju individualnom kvalitetu vodećih asova crnogorske košarke u minulih deset godina. Dovoljno je pomenuti samo dva NBA asa – Nikole Vučevića i Nikole Pekovića koji se, istina, lani “penzionisao”.

Nisu bolji bili ni rezultati klubova, mada su u regionalnim takmičenjima košarkaši i košarkašice budućnosti imali vrlo dobre rezultate. “Plavi” su pet godina zaredom stizali do polufinala ABA lige, dok su “plave” prošle godine osvojile titulu regionalnog šampiona.
Košarka je po broju fanova (oko 400 miliona), 9. na listi najpopularnijih sportova na planeti.

lavice Foto: MONDO/Anto Baković

RUKOMET

Iako iz godine u godinu dobija sve više fanova u "trećem svijetu", ovaj sport ne uživa status planetarno popularnog. U Crnoj Gori, međutim, uživa status jednog od najpopularnijih i to zaslugom ŽRK Budućnosti, dvostrukog evropskog prvaka, i naravno  ženske reprezentacije koja je osvojila za sada jedinu olimpijsku medalju Crne Gore (srebrnu na igrama u Londonu 2012.), a bila je i šampion Evrope.
Muška selekcija bila je daleko manje uspješnija. Učestvovala je na tri velika turnira – na šampionatu Evrope 2008. Bila je 12, prije dvije godine 16. Na svjetskom prvenstvu 2013. godine zauzela je 22. mjesto. Trenutno stanje u muškoj selekciji moglo bi da se opiše jednom riječju – agonija.

vaterpolo, Crna Gora, crnogorska vaterpolo reprezentacija, crvene ajkule, cr nogorski tim, EP u Beogradu Foto: MN Press


VATERPOLO

Uz ženski rukomet ovo je jedini sport u kojem je Crna Gora definitivno svjetska velesila. Tome u prilog i samo činjenica da su “ajkule” redovni učesnici velikih takmičenja sa kojih su donijeli četiri medalje: bili su evropski šampioni 2008. godine u Malagi, i vicešampioni 2012.u Ajndhovenu i 2016. u Beogradu. Najbolji crnogorski vaterpolisti imaju I jednu srebrnu medalju sa svetskih šampionata (Barselona 2013. ).

Ako se tome doda i titula klupskog prvaka Evrope Primorca  2009. jasno je da je vaterpolo najtrofejniji sport u Crnoj Gori. Ali, prilikom ocjenjivanja rezultata ostvarenih u vaterpolu, spram onih u, recimo košarci, treba na umu imati podatak da je godišnja zarada Nikole Pekovića u poslednjoj sezoni koju je odigrao u NBA bila vjerovatno veća od one koji su ostvarili 100 najplaćenijih vaterpolista Evrope zajedno. Ili - u opštini Podgorica ima više registrovanih fudbalera nego vaterpolista na prostoru bivše SFRJ!

Eto nekih argumenata "za i protiv", a na vama je sada da odaberete koji od navedenih zaslužuje da bude favorizovan u smislu finansijske i svake druge podrške od strane države. Ako smatrate da nijedan od navedenih nije zaslužio takav status, imate i opciju – "neki drugi". Glasajte!

Sve vijesti