Znate li koja je najpopularnija riječ na svijetu?

Autor:

Najpopularnija riječ je ujedno i najmisterioznija na svijetu...

0
A- A A+

Najpopularnija riječ na svetu, OK, slavi 178. rođendan. Prvi put je zabilježena upotreba ovog izraza na današnji dan 1839. godine, u američkim novinama "Boston mornin post".

Tu riječ svakodnevno upotrebljavamo, što u govoru, što u porukama koje sa nekim razmjenjujemo. Alan Metkalf, stručnjak za istoriju i značenje riječi tvrdi da je to najčešće izgovorena i otkucana riječ na planeti.

Ako se pitate zašto smo rekli da je to možda i najmisterioznija riječ na svijetu - zato što njeno etimološko poreklo nikada nije tačno utvrđeno.

Etimološki, ova riječ nema direktne veze sa latinskim, grčkim ili bilo kojim drugim drevnim jezikom.

Oksfordski rečnik, na svom sajtu odbacuje tvrdnje da najopopularnija riječ na svetu potiče iz nekih grčkih i škotskog izraza za u redu je, već tvrdi da je OK skraćenica od "all correct", što znači "u redu, sve tačno".

Danas ovu skraćenicu koristimo kada želimo da kažemo da smo saglasni sa nečim, da nešto odobrimo ili sagovorniku damo do znanja da smo sve razumjeli. I zanimljivo je da, gotovo da nema osobe na planeti koja neće razumjeti šta ste joj rekli tim OK, bez obzira na to kojim jezikom govori.

Sve vijesti