Ustašluk u lektiri za šesti razred

Autor:

Štivo za šesti razred u Hrvatskoj vrvi od glorifikacije NDH i srbomržnje. Pavelić je vrlo pozitivan lik, koljači opevani kao romantični junaci, Srbi glavni negativci.

1
A- A A+

Na popisu obavezne lektire za učenike šestog razreda u Hrvatskoj našla se i knjiga izvesnog Stjepana Tomaša "Moj tata spava sa anđelima", mali ratni dnevnik u kojem se veliča ustaštvo, glorifikuju ustaški koljači, širi mržnja prema Srbima i deci prenose najniže strast, pišu "Novosti".

Niko od sada nije zvanično reagovao, a Tomaševa knjiga nažalost nije jedina koja se nudi školarcima, a prepuna je ksenofobije i hvale za NDH. Svega, ali zaista svega ima u knjizi romantičnog naslova o tati koji spava sa anđelima.

"Sva je treptala od unutrašnjeg uzbuđenja kada je čula kako Bobo ili Jure viču: 'Mi smo spremni, Poglavniče'." Ti nedužni Jure i Bobo su Rafael Boban i Jure Francetić, zločinački koljači Pavelićevih hordi, opevani i u pesmama, a sada umiveni u školsku lektiru.

Dok Hrvatsku zapljuskuju kritike iz inostranstva zbog pokušaja rehabilitacije NDH i ustaštva, ovo neobično štivo za osnovce vrhunac je neukusa.

Ustaštvo je prikazano kao ljubav prema domovini, a radnja smeštena u Osijek devedesetih.

Devojčica Cvjeta Matković boji se komšije Čika Sekulića, Srbina koji se izjašnjavao kao Jugosloven, a kojem ne veruje ni otac devojčice.

"Svakodnevno mu srpska braća tuku mater i zatući će je, ali on još nijedanput nije rekao: 'Što nam to rade oni psi, majku će mi ubiti'. Voli li Čika Sekulić naše neprijatelje više nego svoju majku", piše književnik čije se štivo nudi školarcima.

POZDRAVI NA SVE STRANE

U Tomaševoj knjizi na sve strane se pozdravlja sa: "Za dom spremni", a velikim je slovima napisano: "Uvek 'Za dom spremni!'" I sve to istovremeno dok je hrvatski sud povećao kaznu fudbaleru Džou Šimuniću ocenivši da je reč o ustaškom pozdravu. Čini se da veličanje ustaštva u udžbenicinma kritikuje još samo Stipe Mesić.

Srbi su u knjizi prikazani kao glavni negativci, barata se rečima naši i njihovi, pa se verno opisuje i događaj iz izbeglištva kada se devojčica u stranom svetu nađe sa pokvarenim Srbima. "Od danas više ne smemo na klizalište jer su se naši dečki potukli sa jednim malim Srbinom, vršnjakom. Mali je odnekud izvukao nož skakavac, a naši vešalice iz ormana."

Sličnih je opisa napretek, kao i pozdrava "Za dom spremni". Ante Pavelić je prikazan kao krajnje pozitivan lik. Kako su ga prosvetni radnici propustili još se ne zna, ali ovo nije usamljen slučaj. I u udžbenicima iz istorije sve je više podela na ustaše i partizane, i nije teško pogoditi ko su pozitivci. Srbi su prikazani kao zločinci i teroristi. Zanimljivo je što postoje i dve vrste pristupa istoriji, pa nastavnici mogu da izaberu onu koja im više odgovara, prenose "Novosti".

Tagovi:
Sve vijesti