Ne radite ovo svojoj vagini!

Autor:

Pročitajte koje su to četiri stvari koje nikada ne bi trebalo da primenite na svojoj vagini.

0
A- A A+

Kada bi vaša vagina bila pesma, to bi bila numera od Destiny's Child "Independent Woman, Part 1" ("Nezavisna žena, prvi deo"), jer je aspolutno sposobna da se brine sama o sebi.

Uprkos ovoj univerzalnoj istini, neke dame i dalje insistiraju da se mešaju u regulisanje stvari "tamo dole" na, pa, kreativne načine. Ovo su četiri najčešće stvari koje radite, a koje mogu ispasti sasvim naopako.

1. Držite se podalje od orošavanja vagine (ne slušajte Suzanu Mančić)

Ovo je originalno savet glumice Gvinet Paltrou, a sigurno je većina vas čula i priču Suzane Mančić o orošavanju vagine, ali to nije "pravi" način. Vaša vagina nije tepih, pa da je "ribate" vodenom parom.

"Orošavanje vagine vodenom parom je definitivno nešto što se ne savetuje da radite, jer biste mogli da napravite opekotine na vagini", rekla je Rakel Dardik, profesor i ginekolog.

Pa, vi vidite čiji savet biste radije da pratite...

  2. Samoinicijativno lečenje je uvek pogrešna odluka

Vaginalne kreme ili preparati za gljivične infekcije imaju svoju jasnu funkciju, ali ovde je više reč o "domaćim" proizvodima koje ljudi nekada primenjuju kada imaju vaginalne probleme.

"Nemojte nikada sami da primenjujete kućne 'medicinske' preparate za vaginu poput belog luka ili nekog čaja. Videla sam opekotina nastale zahvaljujući nekoj od ovih preporuka sa interneta, a opekotine unutar vagine nisu nešto što biste želeli da iskusite", kaže Dardik.

3. Krastavac umesto vibratora? NE!

Sve već znate šta sme da uđe u vašu vaginu: tamponi, prsti, seks igračke, penis, lubrikant, kontracepcija, menstrualne čaše. Tu se zaustavite i svemu ostalom recite jedno veliko NE.

"U suštini, ovo se svodi na zdrav razum i lične navike. Seks igračke, dijafragma i menstrualne čaše bi trebalo obavezno oprati nakon i pre upotrebe", kaže Konstant Jang, profesorka ginekologije na Kolumbiji.

Sve drugo - krastavci, banane, objekti faličnog oblika iz vaše kuhinje - bi trebalo da ostanu daleko, daleko od vaših genitalija. Čak i ako ih sanirate, njihova tekstura može izazvati ozbiljne iritacije.

4. Okanite se "parfemisanja" vagine

Verovatno ste do sada postali svesni da vagina ne bi trebalo da miriše kao tropski povetarac.

"Parfemi i losioni za neprirodnu mirišljavost vagine rade upravo suprotne stvari mikorbiomima vaše vagine, čineći je podložnijom infekcijama", ističe Jang,

Problem nastaje kada dodavanjem hemijskih sredstava promenite prirodno okruženje i sastav vaginalne sluzi, čime je neutrališete i sprečavate njene odbrambene sisteme da funkcionišu.

Ukoliko ste baš željni toga da vaši ženski delovi imaju miris ruže ili lavande, držite se proverenih metoda poput sapuna i vode, ali ih primenjujte isključivo spolja.


Tagovi:
Sve vijesti